2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Vezető politikusok gratuláltak Bidennek

  • Vezető politikusok gratuláltak Bidennek

Vezető politikusok gratuláltak Bidennek

A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Joe, csaknem 40 éve ismerjük egymást, kapcsolatunk szívélyes, és tudom, hogy nagyszerű barátja vagy Izraelnek. Remélem, hogy veletek tovább tudom erősíteni az Egyesült Államok és Izrael közötti különleges szövetséget"

- írta Twitter-profilján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Országaink közeli barátok, partnerek és szövetségesek. Világszinten egyedülálló a kapcsolatunk. Nagyon várom a közös munkát"

- fogalmazott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

"Az országaink közötti kapcsolat erős, és alig várom, hogy még szorosabb kapcsolatokat alakítsunk ki a Biden-kormányzattal (...). Számos kihívás áll a nemzetközi közösség előtt jelenleg, Joe Biden egységről szóló üzenete pedig jól pozicionál minket arra, hogy megbirkózhassunk ezekkel a kihívásokkal"

- közölte Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek, Ausztrália sok sikert kíván a hivatalban. Az Ausztrália és Egyesült Államok közötti szövetség mély és tartós, és a közös értékekre épült. Várakozással tekintek a közös munkára, miközben a világ számos kihívásával nézünk együtt szembe"

- írta Scott Morrison ausztráliai miniszterelnök.

"Gratulálok az amerikai népnek és intézményeknek a demokratikus vitalitás kiemelkedő megnyilvánulásáért. Készen állunk arra, hogy a megválasztott Joe Biden elnökkel dolgozzunk, és erősebbé tegyük a transzatlanti kapcsolatot. Az Egyesült Államok számíthat Olaszországra mint szilárd szövetségesre és stratégiai partnerre"

- fogalmazott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

"Gratulálok Joe Bidennek annak alkalmából, hogy megválasztották az Egyesült Államok 46. elnökévé (...). Szintén szeretnék gratulálni Kamala Harrisnek történelmi jelentőségű megválasztásáért az első női alelnöknek. Hihetetlen példa és fontos példakép lesz a fiatal lányoknak világszerte, megmutatva nekik, hogy a nők és férfiak ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket élvezik"

- vélekedett Alexander de Croo belga kormányfő.

"Szívből gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Várakozással tekintek a közös munkára a Japán és az Egyesült Államok közötti szövetség elmélyítése és annak érdekében, hogy biztosítsuk a békét, a szabadságot és a jólétet az Indiai- és Csendes-óceán térségében és azon túl"

- fogalmazott Szuga Josihide japán miniszterelnök.

"Most rajtam a sor, hogy gratuláljak Joe Bidennek és Kamala Harrisnek elnökké és alelnökké választásukért. Az értékek, amelyekre kapcsolatunkat építettük, nem is lehetnének erősebbek. Várakozással tekintek a közös munkára barátságunk elmélyítéséhez és ahhoz, hogy hozzájáruljunk (nemzetközi) közösséghez"

- közölte Caj Jing-ven tajvani elnök.

"Gratulálok a megválasztott Joe Biden elnöknek, a barátnak és a megbízható partnernek egy jobb Irak építésének ügyében. Várakozással tekintünk a közös munkára annak érdekében, hogy elérhessük közös céljainkat és megerősítsük a békét és a stabilitást az egész Közel-Keleten"

- fogalmazott Barhám Száleh iraki elnök.

 

Az osztrák elnök és a kancellár is gratulált Joe Bidennek

Alexander Van der Bellen osztrák államfő - számos ország vezetőjéhez hasonlóan - szombaton gratulált Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez.

Bellen üzenetében kiemelte az együttműködés fontosságát a klímaválság és a koronavírus-világjárvány ellen, továbbá közölte, hogy örömmel látja Washington visszatérését a párizsi klímakonferencia asztalához.

Sebastian Kurz kancellár gratulációjában szintén megemlítette a két a világproblémát, de kitért a terrorizmus elleni harcra is, amelyhez - mint írta - "közös fellépésre van szükség, az Európai Unió és az Amerikai Egyedsült Államok közti együttműködés mélyítésére."

 

A szerb elnök szerint országának Trump győzelme lett volna hasznosabb

Nem siet az elsők között köszönteni Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet az amerikai elnökválasztáson elért sikerével kapcsolatban Aleksandar Vucic szerb államfő, de mindenképpen gratulálni fog neki, ám úgy véli, hogy Szerbiának Donald Trump győzelme lett volna hasznosabb - közölte maga a szerb elnök vasárnapi sajtójelentések szerint.

Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. "Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni" - fogalmazott Aleksandar Vucic.

Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

Aleksandar Vucic szombaton késő este arról beszélt, sokan támadták azért, mert Donald Trumpot dicsérte, ám véleménye szerint a bírálatokat azok fogalmazták meg, akik a másik oldalnak akarnak megfelelni. Hozzátette: az ellenzéki bírálók talán abban reménykednek, hogy Joe Biden elnökségével Szerbia nehéz helyzetbe kerül, így ők kaparinthatják meg a hatalmat. Ám kiemelte: minden, amit szeretne megvalósítani, azt 2022 tavaszáig, az elnökválasztásig megvalósítja, így nincs mitől félnie.

 

Mexikó elnöke kivár a gratulációval

Mexikó elnöke szombaton közölte, hogy nem tud addig gratulálni az amerikai elnökválasztás győztesének, amíg nem ér véget minden jogi eljárás.

López Obrador döntését "politikailag megfontoltnak" értékelte sajtóértekezletén, amelyet a mexikói köztévé is közvetített. Szavai szerint jó a kapcsolata mind Donald Trump elnökkel, mind pedig Joe Biden volt alelnökkel, akihez már évtizedes személyes ismeretség fűzi.

A mexikói elnök gratulációja még jó ideig várathat magára, mivel Trump csapata számos jogi panasszal élt a választás lebonyolítását és tisztaságát kifogásolva.

 

Kubában ünnepelték az elnökválasztás eredményét

Havannában dudálással és tapssal ünnepelték szombaton az amerikai elnökválasztás eredményét, remélve, hogy Joe Biden elnökségével ismét javulhatnak a kétoldalú kapcsolatok.

A két ország viszonyában Barack Obama elnöksége alatt bekövetkezett enyhülés után a Trump-kormányzat számos intézkedést visszavont, visszatérve Washington sok évtizedes embargós politikájához. Október végén Trump kormányzata olyan intézkedések tervét jelentette be, amelyek valószínűleg megakadályozták volna, hogy az Egyesült Államokból pénzt lehessen küldeni Kubába, márpedig jó pár kubai kap ilyen "családi segélyt".

"Trump élve el akart bennünket temetni" - idézett a Reuters egy 43 éves tanárnőt, akinek húga az Egyesült Államokból minden hónapban pénzt küld segítségül, ahogy számos kubai család esetében is ez bevett gyakorlat.

Biden egyik névtelenséget kérő külpolitikai tanácsadója a Reutersnek a múlt héten azt mondta, hogy a demokraták, ha győznek ez elnökválasztáson, felülbírálják a döntéseket, amelyek családtagokat választanak el egymástól, korlátozzák a két ország közötti utazást, a pénzküldést.

A kubaiak abban is reménykednek, hogy Biden ismét "feltölti" a havannai amerikai nagykövetség személyzetét, amelyet Trump a minimálisra csökkentett az ott dolgozó diplomaták között előforduló - máig rejtélyes - egészségügyi panaszok miatt. Az ügyintézés leállása miatt a kubaiak csak külföldön tudnak amerikai vízumot szerezni, hogy meglátogathassák a népes floridai kubai diaszpórában élő családtagjaikat.

 

Az afgán elnök gratulált Bidennek

Asraf Gáni afgán elnök vasárnap gratulált Joe Biden demokratra párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz, és reményét fejezte ki, hogy együttműködnek majd az afganisztáni béke megteremtése érdekében.

Gáni Twitter-profilján úgy fogalmazott: reméli, folytathatják és elmélyíthetik a fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal kialakított stratégiai viszonyt. Ennek az együttműködésnek a része - miképp azt az afgán elnök hangsúlyozta - a "terrorizmus elleni harc és a béke megteremtése Afganisztánban", a csaknem két évtizede tartó háború után.

Washington és szövetségesei a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat követően avatkoztak be katonailag Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek. Az afganisztáni háború az Egyesült Államok történetének leghosszabb fegyveres konfliktusa.

A hivatalban lévő, Donald Trump elnök vezette amerikai kormányzat február végén történelmi jelentőségű békemegállapodást írt alá a tálibokkal a katari fővárosban, Dohában. Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok bejelentette, hogy 14 hónapon belül fokozatosan kivonja csapatait az országból, a radikális iszlamista felkelők pedig elkötelezték magukat aziránt, hogy nem engednek teret terrorista tevékenységnek afgán földön. Az egyezmény értelmében Kabul több mint 5000 tálib foglyot engedett szabadon, a radikális iszlamisták cserébe a kormánypárti erők ezer tagját engedték el.

A lépés lehetővé tette az afgánközi béketárgyalásokat, amelyek szeptember 12-én kezdődtek meg a katari fővárosban, Dohában.

Bár az iraki háború mellett tette le voksát, Biden pályafutása során nem igazán pártolta a beavatkozás politikáját, Barack Obama korábbi amerikai elnök alelnökeként 2011-ben például nem javasolta a líbiai beavatkozást, és amellett szállt síkra, hogy ki kell vonni az amerikai katonákat Afganisztánból.

 

Irán reméli, hogy változik a "romboló" amerikai politika

Irán reméli, hogy Joe Biden elnökségével megváltozik a "romboló" amerikai politika - írta a Twitteren szombaton a perzsa ország első miniszterelnök-helyettese, Esák Dzsáhángiri, hozzátéve, hogy Donald Trump kormányzatának "kalandor és ellenséges" időszaka véget ért.

Irán kapcsolata az Egyesült Államokkal 2018-ban rosszabbra fordult, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut és ismét szankciókat hozott Irán ellen. Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti az alkuban foglaltakat - atomprogramját csakis békés célból folytatja -, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz, amelynek további aláírói Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország.

Elemzők megjegyzik, hogy Irán keményvonalas politikusai nem örülnének, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson, ugyanakkor mégis van esély arra, hogy enyhül Teherán és Washington ellenségeskedése.

"Irán sohasem fogja normalizálni kapcsolatait az Egyesült Államokkal, de vezetése +hősies rugalmasságot+ fog tanúsítani az iszlám köztársaság túlélése érdekében" - jósolja Szaid Laylaz teheráni elemző, aki szerint a perzsa ország súlyos gazdasági gondjai miatt kénytelen lesz engedni.

 

Kapcsolódó anyagok:

Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek

Joe Biden szerint kiterjedt választási csalást hoztak össze (video)

Biden kétpárti együttműködést szorgalmaz, első feladatának a járvány elleni harcot tekinti

Az amerikai média szerint Joe Biden győzött

Civil kör: Amerikát egy nagy elnöktől fosztják meg, ha nem Trump nyer!

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!