2019. május 21.,
kedd, Konstantin napja

Vészesen növekszik a brazíliai gátszakadás áldozatainak száma

Hír TV

2019. január 28., hétfő 10:05, frissítve: hétfő 12:25

Izrael is felajánlotta segítségét a brazíliai iszapkatasztrófa után. A pénteki gátszakadás halálos áldozatainak száma 58-ra emelkedett, több mint 300 embert pedig még mindig keresnek a mentőalakulatok. A zagytározó gátja pénteken omlott össze, több millió köbméter mérgező iszap árasztotta el a környéket.

Eredménytelenül zárták a napot vasárnap a mentőosztagok a délkelet brazíliai ércbányánál. A mintegy 200 tűzoltó és 13 helikopter egyetlen túlélőt sem talált már az iszaptengerben, ami a zagytározó gátjának átszakadása után árasztotta el a Minas Gerais állambeli települést. A keresést egy időre fel kellett függeszteni, mert a hatóságok újabb gátszakadástól tartottak. A környékről mintegy 24 ezer embert ideiglenesen kitelepítettek.

A Vale Sa bányavállalat szombati megbeszélésén a mentést végző tűzoltók azt mondták, kevés esély van arra, hogy további túlélőt találjanak. A helyiek azonban továbbra is reménykednek. „Még mindig reménykedem, de elképzelni sem tudom, hogy fog kinézni, mikor legközelebb látom őt. Életben lesz még vagy holtan? Ha az utolsó reménysugár is eltűnik, az azt fogja jelenteni, hogy várandós feleségét hagyta magára. A gyermek jövő hónapban jön a világra. Mit kellene tennünk? Ez a helyzet teljesen kétségbeejtő” – fogalmazott az egyik érintett rokona.

 

Jair Bolsonaro elnök és a katasztrófa sújtotta állam kormányzója a helyszínen ígértek segítséget. Vasárnap 130 izraeli katona indult útnak Brazíliába, hogy többek között helymeghatározó eszközökkel, víz alatti radarokkal és drónokkal segítsenek az eltűntek utáni kutatásban. A katasztrófa-sújtotta területre számos önkéntes is érkezett, akik ivóvizet és egyéb adományokat hoztak.

„Elegendő adományt kaptunk. Két kamionnyi tiszta víz érkezik hamarosan. Rendkívül megható látni, ahogy az emberek összefognak és segítenek egymásnak. Reméljük azonban, hogy az önkéntesek nem mennek ki a katasztrófa helyszínére, arra szakembereket szervezünk” – emelte ki Cleiton Pimentel, a segélynyújtó állomás dolgozója.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet, a brazil kormány az ügy teljes kivizsgálását ígérte. Többen a bányavállalatot hibáztatják. „A baleset a cég felelőtlen viselkedése miatt történt. Az unokaöcsém nagyjából egy héttel a katasztrófa előtt felhívott és azt mondta, hogy egy belső ülésen szó volt róla, hogy a bánya veszélyes lehet. A vállalat azonban nem adott ki semmilyen figyelmeztetést az alkalmazottaknak” – nyilatkozta az egyik áldozat rokona.

Az érintett állam bírósága közben elrendelte, hogy zároljanak egy másfél milliárd dolláros összeget a vasércbánya tulajdonosának számláján, hogy abból fedezhessék az iszaptározó-katasztrófa okozta károkat. A Vale SA a világ legnagyobb vasérc-kitermelője és vasexportőre.

A térségben nem ez az első ipari katasztrófa. 3 éve 19-en haltak meg, amikor Rio de Janeirótól 300 kilométerre szintén egy zagytározó fala beszakadt. Annak a létesítménynek is ez a vállalat az egyik tulajdonosa.