2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet

Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet, miután az esti órákban megugrott a többségi részvétel a vasárnapi romániai EP-választásokon – jelentette ki Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője vasárnap Kolozsváron.

  • Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet

A Kolozs megyei parlamenti képviselő elmondta: az RMDSZ értékelése szerint "késélen mozog", hogy a szövetség eléri-e az ötszázalékos bejutási küszöböt a vasárnapi EP-választásokon.

"A nap folyamán most először került veszélybe a magyar képviselet. Arra kérem a magyar embereket a nagyvárosokban és nagyközségekben, hogy menjenek el szavazni. (.) Kérem, buzdítsák barátaikat, szomszédjaikat is!" - nyilatkozott Csoma Botond.

Emlékeztetett, hogy román idő szerint 22 óráig lehet szavazni, így több mint egy óra áll a rendelkezésükre azoknak, akik eddig távol maradtak az urnáktól.

Az RMDSZ korábbi tájékoztatása szerint a délutáni órákban elsősorban a nagyvárosokban maradt el az erdélyi magyar részvétel a többségitől, ez később kiegyenlítődni látszott. Az esti órákban azonban a nagyvárosban megnőtt a választásokon részt vevők száma, így a többségi részvétel is.

A Központi Választási Iroda (BEC) tájékoztatása szerint román idő szerint 20 órakor 47,82 százalékos volt a részvétel a romániai EP-választáson, a magyarok által is lakott megyék nagyjából az országos átlag fölött teljesítettek.

A helyhatósági választásokon a szavazásra jogosultak 45,82 százaléka vett részt este 20 óráig. Mindkét arány magasabb, mint a legutóbbi, 2019-es EP-választáson, valamint 2020-as helyhatósági választáson regisztrált adat.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával + videó

Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával + videó

A Napi aktuális vendége Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, MCC volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető többek között Somkuti új könyvéről, a NATO Ukrajna missziójáról beszélgettek, de szó volt arról is, hogy Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával, illetve, hogy 50 millió dollárral támogatja az év végéig Washington Kijevet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Péntekre virradóra, detonáció történt egy rotterdami építőipari szakiskola bejáratánál, és az elkövetők horogkereszteket és obszcén szavakat festettek az épület homlokzatára – írta pénteken az NlTimes hírportál.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!