2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Vérontással fenyeget az amerikai katonák gyors távozása

Vérontással fenyeget az amerikai katonák gyors távozása Afganisztánból – jelentette ki Omar Daudzaj, az afganisztáni legfőbb béketanács elnöke.

  • Vérontással fenyeget az amerikai katonák gyors távozása

A politikus a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozott pénteken. Kijelentette, ha az amerikai csapatok kivonása rendezetlenül valósul meg, akkor hatalmi vákuum keletkezik, aminek következménye az erőszakos cselekmények további felerősödése lehet.

A legfőbb béketanács vezetője hangoztatta ugyanakkor, hogy az Egyesült Államoknak a tálib mozgalom képviselőivel a múlt héten Katar fővárosában, Dohában folytatott megbeszélésen számos kérdést tisztáztak ugyan, de egyik tárgyalófél sem vállalt konkrét kötelezettségeket. Daudzaj szerint a tálibok attól tartanak, ha az amerikai katonák kivonásának ütemterve nélkül tárgyalnának az afgán kormány képviselőivel, akkor az megbontaná a fegyelmet a tálib mozgalom parancsnokai és harcosai sorában. Felmerülhet ugyanis bennük, hogy miért is harcoltak ennyi éven át a tálibok, ha vezetőik most tárgyalásba kezdenek.

Korábban Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, aki az amerikai küldöttséget vezette Dohában, a The New York Times amerikai lapnak azt nyilatkozta, hogy Washington és a tálibok megegyeztek egy békemegállapodás elveiben. Ezek szerint a tálib harcosok nem fogják rejtegetni a terrorcsoportok tagjait Afganisztánban. Ez elvezethet az amerikai katonák kivonásához Afganisztánból, végső soron pedig a tűzszünethez és a tárgyalásokhoz a tálib mozgalom és az afgán központi kormány között.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben elrendelte mintegy hétezer amerikai katona fokozatos kivonását Afganisztánból. Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer tagú amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok Afganisztán területének mintegy felét ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!