2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Verhofstadt szerint az európaiaknak is szenvedniük kell a szankciók miatt + videó

Az egykori belga kormányfő a háború eleje óta sürgeti az orosz földgáz- és kőolajszállítmányok azonnali leállítását.

  • Verhofstadt szerint az európaiaknak is szenvedniük kell a szankciók miatt + videó

Bár ismert, hogy milyen katasztrofális hatása lenne az európai gazdaságra az orosz energiahordozók totális embargójának, mégis ezt szorgalmazza Guy Verhofstadt. A Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője ráadásul úgy sürgeti az orosz földgáz és kőolaj szállításának azonnali leállítását, hogy tudatában van e lépés lehetséges következményeinek, sőt még azt hangoztatja, hogy az európaiaknak igenis szenvedniük kell az Ukrajnával vállalt szolidaritás jegyében.

Az európai emberek szenvedését várja az Oroszország elleni szankciós politikától Guy Verhofstadt. A Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője az ukrajnai háború kirobbanása óta követeli, hogy az európai uniós országok azonnal állítsák le az Oroszországból érkező energiahordozók szállítását.

Márpedig ez katasztrofális következményekkel járna, hiszen kontinensünk számos államának gazdasága – köztük Németországé is – az orosz földgázra és kőolajra alapul, s ezek kimaradása középtávon is pótolhatatlan lenne, így akár különböző termelési szektorok is leállhatnának, nem is beszélve arról, hogy a lakosság fűtésellátásában is súlyosabb kimaradásokkal lehetne kalkulálni.

Az egykori belga miniszterelnök tudatában van annak, hogy milyen hatása lenne a felvetéseinek, hiszen több alkalommal is azt hangoztatta, hogy az Ukrajnával vállalt szolidaritás az európai lakosság oldalán szükségképpen szenvedésként csapódik le. – Állítsuk meg Putyin hadigépezetét! Igen, szenvedni fogunk az orosz olaj és gáz betiltása miatt (…), de túléljük – fogalmazott Verhofstadt március 9-én. A hazánkat is rendszeresen támadó liberális politikus még radikálisabban adott hangot ennek az álláspontjának egy héttel később, amikor arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy

természetesen szenvedni fogunk. Nem lehet szolidárisnak lenni Ukrajnával, és egyben azt gondolni, hogy nem fogunk szenvedni, ez nem szolidaritás. Tehát azonnal meg kell tennünk ezt az embargót. (…) Európa gyenge pontja az, hogy még mindig az orosz olajtól, gáztól és széntől függ, és ez a gyenge pont. Számos EP-beli kollégámmal azt javasoltam az Európai Tanácsnak írt levélben, amelyet száz EP-képviselő írt alá, hogy azonnali embargót kell bevezetni minden Oroszországból érkező gázra és szénre.

Az energetikai szakemberek és a fejlettebb valóságérzékkel rendelkező politikusok már a fegyveres konfliktus február 24-i kirobbanása óta folyamatosan kongatták a vészharangot, hogy az orosz energiahordozók embargójával Európa saját magát lőné lábon, hiszen amellett, hogy nincs alternatívája az orosz gáznak és olajnak, a szankciók jócskán fel is verik az energiahordozók árát, ami a háborúja folytatásához jelent extra bevételt Vlagyimir Putyin elnöknek. A józan ésszel könnyen belátható érvek és figyelmeztetések ellenére Guy Verhofstadt hónapokkal később is ugyanazt az öngyilkos politikát hirdette.

 

A helyes megközelítés az orosz fosszilis tüzelőanyagok azonnali betiltása lenne, és igazi szolidaritás szükséges a tél előtt

– hangoztatta az egykori belga kormányfő június végén.

Bár egyelőre nem állt le, csak csökkent az Európába érkező orosz energiahordozók volumene, már így is az egekbe szökött a földgáz és a villany ára a kontinensen.

Ironikus, hogy míg Verhofstadt a szobahőmérsékletűre fűtött lakás alapvető komfortját is megvonná az európaiaktól, addig például az ő luxusingatlanját közpénzből újították fel. Mint a Magyar Nemzet megírta, a liberális politikus összesen 327 784 euró – vagy több mint 130 millió forint – értékben kapott támogatást a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától a XVII. században épült, folyóparti villája felújításához.

Borítókép: Guy Verhofstadt (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!