2023. 09. 27. Szerda Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Vérfürdőt rendeztek a tálib lázadók egy rajtaütésben

Legalább húsz katonával végeztek tálib lázadók az észak-afganisztáni Kunduz tartományban az éjszaka folyamán - közölte Juszuf Ajubi, a tartományi tanács elnöke kedden.

  • Vérfürdőt rendeztek a tálib lázadók egy rajtaütésben

A szélsőségesek a tartományi székhelyen, Kunduzban, illetve Dast-e Arcsi körzetben ütöttek rajta a kormányerőkön. Az összecsapásokban heten megsebesültek.

Egy nappal korábban az afgán erők tíz tagja vesztette életét, amikor a tálibok megtámadtak egy katonai támaszpontot a szomszédos Baglán tartományban. Kunduzban és Baglánban időről időre előfordulnak hasonló incidensek. A tálibok Kunduz nagy részét évek óta ellenőrzésük alatt tartják.

Az afgán kormány és a tálibok között tavaly szeptember óta béketárgyalások zajlanak Dohában. Ezt az Egyesült Államok tálibokkal kötött egyezsége előzte meg, amely előirányozta az amerikai csapatok fokozatos kivonását Afganisztánból. Az ázsiai országban már csak körülbelül 2500 amerikai katona állomásozik. 2001 óta nem volt ilyen alacsony a számuk.

A tálibok arra törekednek, hogy újra részt vehessenek az ország kormányzásában. A radikálisok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt, uralmuknak az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai beavatkozás vetett véget a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!