2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Állami áruház 19:10

Külföld

Véres zavargások Bagdadban

Iraki tüntetők el akarták foglalni a Nemzeti Bank épületét Bagdadban. A rendőrök könnygázzal és éleslőszerrel tudták csak feltartóztatni a kövekkel és Molotov-koktélokkal támadókat. A tüntetéssorozat a megélhetési nehézségek miatt kezdődött, de később már politikai követelésekkel is, így az iráni befolyás visszaszorításával is előálltak a tüntetők. A két hónapja tartó utcai erőszak során 340-en meghaltak és 15 ezren megsebesültek Irakban.

  • Véres zavargások Bagdadban

Molotov koktélt dobtak a rendőrökre Bagdadban. A pajzsaik mögé bújó rendőrök azonnal elmenekültek a lángok elől, így nem sérült meg egyikük sem.

A tüntetők nem sokáig birtokolták a Központi Bank épületéhez vezető útszakaszt, a rendőrök könnygázzal oszlatták a támadó tömeget.

A maró könnygázt sós cseppekkel mosták ki a tüntetők szeméből. Az orrot és torkot is maró fojtogató gáz hatása azonban sokkal később múlik el. Egyes források szerint a rendőrök nem is a náluk rendszeresített könnygázt, hanem annak katonai változatát használják, ami tízszer erősebb, belélegzése halált is okozhat.

"A mi tüntetésünk békés. Nincsen semmink sem, azért jöttünk az utcára, hogy a jogainkat visszaszerezzük. Már 16 éve, 2003 óta tart ez az állapot, se munka, se fizetés, se biztonság, semmi. Biztonságot akarunk, és normális állapotokat, mint amilyen azelőtt volt" -utalt a 2003-as amerikai invázió óta állandósult iraki káoszra az egyik maszkos tüntető.

De nemcsak Molotov koktéllal, kövekkel is támadnak a kormányhivataloknak és nagykövetségeknek otthont adó bagdadi Zöld Zónát ostromló tüntetők. A rendőrök nem bírták sokáig a kőzáport, sietve visszavonultak, de később visszaszorították a nemzeti bankot ostromló támadókat. Még éleslőszerrel is lőtték a tüntetőket.

Irak mind mélyebbre merül a káoszban, a tüntetők már az állami szervek munkáját akadályozzák. Az utcai demonstrációk ugyan a megélhetési nehézségek miatt kezdődtek, de mára már a politikai követelések a meghatározók. A kormány lemondását, a parlament feloszlatását és új alkotmányt követelnek, vagyis a politikai rendszer teljes átalakítását. Azt is követelik, hogy a bagdadi kormány álljon ellent a vele szövetséges iráni vezetés befolyásának.

Az iráni befolyás csökkentésére utalt Mike Pence amerikai alelnök is, aki váratlanul Észak-Irakba, egy amerikai légi bázisra látogatott.

"Abdul Mahdi miniszterelnökkel tárgyaltunk az elmúlt hetekben tapasztalt zavargásokról. Arról biztosított, hogy az erőszak elkerülésére törekednek és nem fognak olyan elnyomást alkalmazni, mint amilyet Iránban láthatunk" - közölte az amerikai alelnök, Mike Pence az iraki és iráni zavargásokra utalva.

Irakban és Iránban síita politikusok és imámok is azt közölték, hogy az amerikaiak szítják az erőszakot. 

Még Irán legfőbb vallási vezetője is arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és csatlósai titkosszolgálati eszközökkel szerveznek tüntetéseket Irakban, Iránban és Libanonban. Ali Khamenei azt is hozzátette, Amerika tudatosan teremt káoszt a térség országaiban.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!