2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Külföld

Véres választások a Hindukusban

Megkezdődtek a parlamenti választások Afganisztánban szombat reggel, a voksolást rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében rendezik, a legtöbb nagyvárosban például teljesen vagy erősen korlátozzák a közlekedést, a biztonságra több mint 54 ezer katona, rendőr és a titkosszolgálatok munkatársai felügyelnek.

  • Véres választások a Hindukusban

Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt a választóhelyiségek harmada nem is nyitott ki. A tálib radikálisok korábban közölték, hogy bojkottálják a választásokat.

A Kabulban már pénteken őrizet alá vették a szavazóhelyiségeket, több mint kétszáz plusz ellenőrzőpontot állítottak fel és lezárták a fővárosba vezető utakat. A szavazás napjára lezárták a legfontosabb, torkami határátkelőt is Pakisztán felé.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután négy, közép-európai idő szerint 13.30-ig tartanak nyitva. Az első, előzetes eredményekre november 10-én lehet számítani, a hivatalos eredményeket pedig december 20-án ismertetik a tervek szerint.

Kandahár tartományban a választásokat nem sokkal a voksolás előtt egy magas rangú tisztségviselők ellen elkövetett merénylet miatt elhalasztották, Gazniban pedig már nyáron ez a döntés született a választókerületek újrarajzolása körüli megoldatlan kérdések miatt.

Ez Afganisztánban a harmadik parlamenti választás a tálibok hatalmának 2001-es bukása óta, és az első, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben egyedül szerveznek és biztosítanak.

A parlamenti választásokat így is több éves csúszással rendezik az eredetileg kitűzött időponthoz képest. Párhuzamosan tartományi választásokat is rendeznek a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!