2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Véres tanévnyitó Donyeckben

Tíz civil meghalt, amikor találat ért egy általános iskolát és egy buszt Donyeck városában. Az áldozatok között van egy biológiatanár és egy szülő is. Az ukrán kormányerők és az oroszbarát lázadók egymást vádolták a támadás elkövetésével. A kelet-ukrajnai városban a tűzszünet ellenére is folyamatos összecsapások zajlanak a repülőtér környékén, amely jelenleg az ukrán kormányerők kezén van.

Színes lufikkal érkeztek a kisiskolások a tanévnyitóra a kelet-ukrajnai Makivkában. A szeparatisták által uralt területen egy hónapot késett a tanévkezdés, és az ünnepséget is szakadár fegyveresek vigyázták. A luhanszki és donyecki régió iskoláinak többsége károkat szenvedett a szeparatisták és az ukrán kormányerők összecsapásaiban. „Most írjuk a fiatal Donyecki Népköztársaság történetét. Győzni fogunk! Gratulálok önöknek, köszönöm a megértésüket, és köszönöm, hogy itt vannak” – mondta a helyszínen Larissza Poljakova, a Donyecki Népköztársaság oktatási miniszterhelyettese.

Volt azonban olyan iskola, ahol vér is folyt szerdán. Egy donyecki oktatási intézmény találatot kapott: négy felnőtt, köztük egy biológiatanár és egy szülő meghalt. A lövedék becsapódásakor hetven gyermek volt az iskolában, de közülük senki sem sérült meg.

„Arra volt elég időnk, hogy a gyerekeket és a tanárokat levigyük az alagsorba. Néhányukat azóta már hazavitték a harcosaink. A többiek még mindig az alagsorban vannak és várnak. És ott vannak a nemzetközi megfigyelők, akik kikérdezik őket a katonai rendőrséggel együtt. Mit mondhatnék? A katonák is sírnak, főleg, ha iskolát ér találat” – mondta könnyeivel küszködve egy szeparatista.

A szemben álló felek egymást vádolták a támadás elkövetésével. A tűzszünet ellenére harcok folynak a donyecki repülőtérnél is, amelyet tovább ostromolnak az oroszbarát lázadók. A mintegy fél éve folyó kelet-ukrajnai összecsapásokban már több mint 3200-an haltak meg, köztük sok civil. Százezrek menekültek Ukrajna más részeibe vagy Oroszországba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!