2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Věra Jourová néhány éve előzetes letartóztatásban volt

Věra Jourovát néhány évvel ezelőtt korrupció gyanújával letartóztatták a prágai repülőtéren. Az Európai Bizottság alelnöke megszenvedte az előzetes letartóztatást: elvesztette a családját és a munkáját. Jourová végül háromszázezer euróra perelte a cseh államot - írja a V4NA Hírügynökség.

  • Věra Jourová néhány éve előzetes letartóztatásban volt

Mindezek ellenére saját rossz tapasztalatai sem tartották vissza az uniós „alapszerződés értékeinek őrzőjét” attól, hogy bírósági ítéletek nélkül hirdessen ítéletet Magyarországról, a magyar emberek demokratikus választási lehetőségeiről vagy a magyar miniszterelnökről.

Az Európai Bizottság alelnöke korábban még annak volt a híve, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Főleg akkor, amikor 2006-ban Prágában letartóztatták, mert

a vád szerint a cseh kormány regionális fejlesztésért felelős helyettes államtitkáraként kétmillió cseh korona (mintegy hetvenezer euró) kenőpénzt fogadott el a Budišov kastélyának felújítására szánt uniós támogatásból. Mivel az ügyészség egy titkos hangfelvételen kívül nem talált elegendő bizonyítékot Věra Jourová ellen, a jogászból lett politikus beperelte a cseh államot.

Eredetileg nyolc és fél millió cseh koronára (kb. háromszázezer euró) tartott igényt a fogva tartása idején kiesett bevételeire hivatkozva, amiből végül három és fél millió koronát (százhúszezer euró) meg is kapott.

Jourová 33 napot töltött előzetes letartóztatásban, majd a cseh ügyészség 2008 nyarán felmentette arra hivatkozva, hogy nem találtak elegendő bizonyítékot ellene. Jourová megszenvedte az előzetes letartóztatást.

Bár nem nyert bizonyítást bűnössége, férje elhagyta. Jól tudja tehát, milyen könnyen tönkre mehet egy ember élete a vádaskodások miatt.

Az EB alelnökeként, vagyis „az uniós alapszerződés értékeinek őrzőjeként” mégsem tartotta vissza semmi attól Jourovát, hogy ítéletet alkosson bírósági eljárás nélkül Magyarországról, a magyar emberek demokratikus lehetőségeiről vagy a magyar miniszterelnökről, ahogy azt a Der Spiegel című német lapnak adott interjúban tette.

Jourová Magyarországot nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.”

E kijelentésekkel nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány ellen indított támadást, de megsértette a magyar embereket is.

Jourová 2014-ben került be az Európai Bizottságba, ahol a Jean-Claude Juncker vezette kabinet tagjaként az EU igazságügyi, fogyasztói és esélyegyenlőségi biztosaként tevékenykedett. Tavaly decemberben nevezték ki az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztossá, valamint az Ursula von der Leyen vezette EB alelnökévé.

V4NA Hírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!