2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Venezuelai irodát hoz létre az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Irodát hoz létre Venezuelában az ENSZ emberi jogi főbiztosa az országot sújtó válság megfigyelése céljából. Michelle Bachelet közölte: a Maduro-kormány ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartják az emberi jogokat és felállítanak egy vizsgáló bizottságot is. A politikus azt követelte a caracasi vezetéstől, hogy engedje szabadon a bebörtönzött politikai foglyokat.

  • Venezuelai irodát hoz létre az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Több száz tüntető lepte el Caracas utcáit, hogy így hívják fel az ENSZ emberi jogi főbiztosának figyelmét az országot sújtó válságra és jogaik megsértésére. Michelle Bachelet (micsel bacselet) 3 napos látogatást tett a latin amerikai államban. A demonstrálók azt skandálták, hogy Maduró elnök egy diktátor. 

Szükségünk van a segítségre. A főbiztos asszonynak pedig tudni kell, hogy min megyünk keresztül nap mint nap. Nincs ennivaló, nincsenek orvosok. Számos alapvető szolgáltatás hiányzik ami az életvitelünkhöz szükséges lenne - panaszkodott egy venezuelai nő.

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó szerint Bachelet látogatása annak elismerése, hogy valóban súlyos válság sújtja az országot. Az emberi jogi főbiztos külön egyeztetett az ellenzéki vezetővel és a hivatalban lévő államfővel is.
A Maduro-kormány tagjai elismerték, hogy egyre rosszabb a helyzet Venezuelában. A probléma forrása szerintük azonban az Egyesült Államok. Mint mondták: azért került jutott az ország válságba, mert Washington.
2017-ben gazdasági büntetőintézkedéseket léptetett életbe.
A főbiztos azt kérte a caracasi vezetéstől, hogy engedjenek szabadon minden olyan embert, akiket csak azért tartóztattak le, mert békésen gyakorolta politikai és állampolgári jogait.

Nagyon fájdalmas volt hallani az emberi jogok súlyos megsértéséről és a rendőri erőszakról. Megállapodását kötöttünk a caracasi vezetéssel, hogy létre hozunk Venezuelában egy irodát. Itt marad két tisztségviselőnk, hogy felmérje a helyzetet és figyeljenek az emberi jogokra. A Maduró kormány azt ígérte, hogy felállítanak egy bizottságot a letartóztatottak kínzásának kivizsgálására, és azt is megvizsgálják, melyek a fő akadályai annak, hogy valaki tisztességes igazságszolgáltatási eljáráshoz jusson - ismertette látogatásának eredményeit Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A venezuelai belpolitikai válság azt követően mélyült el, hogy Guaidó ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát. Az ellenzéki vezetőt mintegy 50 ország hivatalosan el is ismerte Venezuela államfőjének. Azonban a hatalmat nem tudja megszerezni Madurótól, a hadsereg ugyanis továbbra is a hivatalban lévő elnököt támogatja.
A dél-amerikai országnak emellett súlyos gazdasági krízissel is meg kell küzdenie. A gáz-, víz és áramellátás, valamint a személyszállítási szolgáltatások is akadoznak. A lakosság 24 százaléka, csaknem hétmillió ember szorul sürgősen humanitárius segítségre.
Az ENSZ adatai szerint az elmúlt időszakban több mint 4 millióan menekültek el a súlyos gazdasági és humanitárius válságba süllyedt Venezuelából.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!