2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Külföld

„Venezuela nem érdemli meg, hogy szemetet egyen!”

Előre hozott parlamenti választásokra tett javaslatot a venezuelai elnök. Nicolás Maduronak korábban vasárnapig adott határidőt 6 európai állam, hogy írjon ki új elnökválasztást, ellenkező esetben elismerik Juan Guaidó ellenzéki parlamenti elnököt. A politikus a múlt héten kiáltotta ki magát ideiglenes államfőnek.

  • „Venezuela nem érdemli meg, hogy szemetet egyen!”

Tízezrek vonultak az utcákon Caracasban. Az ellenzéki tömeg a baloldali Nicolás Maduro elnök távozását követelte. Szerintük az államfő csalással nyerte meg a tavalyi elnökválasztást, és alkotmányellenesen vette el az ellenzék jogkörét.

„Elég volt! Szabad Venezuelát!”; „Venezuela nem érdemli meg, hogy szemetet egyen” – ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensekkel vonultak a tüntetők.

„A demokráciáért és az ország szabadságáért vagyok itt. Demokráciában születtem, és abban is fogok meghalni. Ez a jövő minden fiatalnak, aki virágzó és biztonságos jövőt akar, szabadságban és demokráciában, ahol az emberi jogokat tiszteletben tartják” – hangoztatta egy ellenzéki demonstráló.

„Nem azt várjuk, hogy a fegyveres erők csak nyilatkozatokat tegyenek. Azt várjuk, hogy határozottan és tömegesen álljanak fel, tartsák tiszteletben az alkotmányt, és mondják ki: elfogadják a humanitárius segélyt, és hogy a venezuelaiak oldalán állnak” – jelentette ki Juan Guaidó. Az ellenzéki vezető múlt szerdán ideiglenes államfőnek kiáltotta ki magát, és szorgalmazta, hogy a hadsereg álljon az ő oldalára.

Szombaton a légierő parancsnoka videóüzenetben jelentette be, hogy Guiadót támogatja. „Francisco Esteban Yanez Rodriguez tábornok vagyok, a bolivári légierők főparancsnoka. Elismerem Juan Guaidót a Bolivári Venezuelai köztársaság ideiglenes elnökének. A fegyveres erők 90 százaléka nem támogatja a diktátort és a venezuelaiak mellett áll. Az elmúlt órák eseményei alapján az átmenet, a demokrácia már küszöbön áll” – üzente Francisco Esteban Yanez Rodriguez.

Ezzel egy időben az elnök hívei az úgynevezett bolívari forradalom vezetője, a szocialista Hugo Chávez hatalomra kerülésének 20. évfordulóját ünnepelték a fővárosban. Utódja, Nicolás Maduro szerint az amerikaiak vezette puccs kudarcot vallott Venezuelában. „Ismeritek a válságot, amellyel a nemzetgyűlés, a burzsoá törvényhozói hatalom küzd, az alkotmányozó nemzetgyűlés napirendjén szerepel az alkotmányos, történelmi és politikai értékelés, hogy idén előre hozott választásokat tartanak. Én egyetértek ezzel” – mondta Maduro, aki felszólította az ellenzéket, ne támogassa tovább az amerikaiak puccskísérletét.

Az államfő valószínűleg a rá nehezedő nemzetközi nyomás hatására döntött így. Maduronak 6 európai állam – Németország, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Portugália és Nagy-Britannia – vasárnapig adott határidőt az elnökválasztás kiírására. Ellenkező esetben elfogadják az Egyesült Államok által is elismert ellenzéki politikust államfőnek.

Oroszország mellett Kína és Törökország továbbra is Madurót támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!