2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Venezuela kilép az Amerikai Államok Szervezetéből

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) elismerté Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető jelöltjét az ország hivatalos képviselőjének az OAS-ban, és válaszul erre a caracasi külügyminisztérium azonnal bejelentette, hogy Venezuela kilép a szervezetből.

  • Venezuela kilép az Amerikai Államok Szervezetéből

Az OAS állandó tanácsa keddi washingtoni ülésén 18 szavazattal, 9 ellenében, 6 tartózkodás mellett ismerte el Gustavo Tarrét Venezuela hivatalos képviselőjévé. Tarrét a Guaidó vezette parlament jelölte a posztra. A törvényhozásban az ellenzék van többségben.

Az OAS-testület közleménye szerint Tarre a választásokig, illetve a demokratikusan megválasztott kormány megalakulásáig lesz az ország állandó képviselője a szervezetben.

Az OAS 35 tagállamot számlál, és többségük már korábban a magát önhatalmúlag ideiglenes államfővé nyilvánító Guaidót ismerte el az ország vezetőjévé, mondván, Nicolás Madurót tavaly nem törvényesen választották újra államfővé, mert a hatóságok megakadályozták az ellenzéki elnökjelöltek indulását.

Március közepén az Amerika-közi Fejlesztési Bank (BID) ugyancsak a Guaidó által kijelölt Riccardo Hausmannt ismerte el Venezuela képviselőjévé a pénzintézetben.

A caracasi külügyminisztérium válaszul az OAS döntésére azonnal bejelentette kedden, hogy Venezuela április 27-én kilép az OAS-ból. Indoklása szerint a szervezet kizárólag az amerikai kormány érdekeit szolgálja, és árt Venezuelának. A külügyminisztérium "a durva manipuláció, zsarolás és az OAS-tagországokra gyakorolt nyomásgyakorlás" következményének tartja Tarre elismerését.

Donald Trump amerikai elnök kormánya - szembesülve az államcsíny-kísérlet kudarcával - a kontinensre vezényelte át a "bábuit", hogy letörje az OAS-tagországok demokratikus akaratát, és megkérdőjelezhető ürügyet szolgáltasson a Venezuela elleni agressziójára - közölte a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!