2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Venezuela csapatokat, harci járműveket vont össze a Kolumbiával szomszédos határon

Venezuela csapatokat, páncélozott és csapatszállító járműveket vont össze csütörtökön a Kolumbiával szomszédos határon az államfő, Nicolás Maduro államfő parancsára elrendelt hadgyakorlatokra.

  • Venezuela csapatokat, harci járműveket vont össze a Kolumbiával szomszédos határon

 

Az elnök még január 9-én rendelte el ezeket a katonai manővereket, amelyeket szombaton és vasárnap tartanak Venezuela számos területén, köztük a nyugat-venezuelai, Kolumbiával határos Tachira államban.

Az államfő rendeletében jelezte egyben, hogy legalább öt városban - Caracasban, a fővárosban, Valenciában, Barquisimsetóban, és Maracaibóban - gyakorlatoznak majd, hogy felkészüljenek a védelemre az Egyesült Államok esetleges agressziójával szemben. Maduro egyben, Washingtonra célozva, éberségre szólított fel, hogy az emberek "megfelelő választ adjanak az imperializmusnak" egy Venezuela elleni agresszió esetén.

Nagyon feszült a viszony Caracas és Washington között, amely nyíltan akarja Nicolás Maduro elnök bukását. Az Egyesült Államok az elsők között volt azoknak az államoknak a sorában, amelyek elismerték Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela ideiglenes államfőjének. Washington egyben számtalan alkalommal vetette fel egy esetleges katonai beavatkozás lehetőségét Maduro elnök hatalmának megdöntésére.

Guaidó tavaly januárban nyilvánította magát Venezuela ideiglenes elnökének. Azóta ötvennél több állam, a nyugati és latin-amerikai országok zöme elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő dél-amerikai országban, amelyet becslések szerint eddig 4,5 millió venezuelai hagyott el a jobb élet reményében. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!