2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Venezuela átmeneti elnöke Moszkvának és Pekingnek „udvarol”

A venezuelai ellenzéki vezető szerint egy kormányváltás Oroszországnak és Kínának is érdeke. Az ország ideiglenes államfőjének magát kikiáltó Juan Guaido hatalmát az USA, valamint számos latin-amerikai és európai állam is elismeri. Moszkva közölte: fontolóra veszi Guaido javaslatait.

  • Venezuela átmeneti elnöke Moszkvának és Pekingnek „udvarol”

A venezuelai kormányváltás az ország két legfontosabb külföldi hitelezőjének, Oroszországnak és Kínának is kedvezne – jelentette ki a venezuelai ellenzéki vezető, Juan Guaido. A magát ideiglenes elnöknek kinevező politikus hatalmát az Egyesült Államok és Kanada mellett számos dél-amerikai és európai ország is elismeri, Moszkva és Peking, Isztambullal egyetemben viszont kiállnak a hivatalban lévő elnök, Nicolas Maduro mellett.

„Maduro nem védi meg Venezuelát, és nem védi meg senkinek a befektetését. Így tehát Venezuela nem életképes üzleti partner, sem Kína sem Oroszország számára. Oroszországnak és Kínának az ország stabilitása kedvezne leginkább és a kormányváltás. És nem csak nekik, de ország- és régió-szerte más befektetőknek is” – közölte Juan Guaido ellenzéki vezető.

A Kreml szóvivője erre úgy reagált: amint eljutnak hozzá Guaido javaslatai, Moszkva hajlandó azokat tanulmányozni. Ám továbbra sem őt, hanem Madurot tekinti Venezuela törvényes államfőjének.

Közben az állami olajvállalat több száz dolgozója vonult fel, Maduro elnököt támogatva. A venezuelai olajipar dolgozói úgy gondolják, az Egyesült Államok egy puccsal akarja eltávolítani az államfőt, Juan Guaidot pedig az USA bábjának tekintik.

„Minden álarc lehullott Donaldt Trumpról, az Egyesült Államok elnökéről, csakúgy, mint alelnökéről, Mike Penceről, vagy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóról. Kivétel nélkül mindegyikük azt mondta, hogy a venezuelai olajért jönnek. Mi erre a válaszunk? El a jenki kezekkel az olajiparunkról! Nem térhetnek vissza Venezuelába, hogy elvegyék az olajunkat!” – nyilatkozta Delcy Rodriguez alelnök.

Befektetéshiány, nem megfelelő adminisztráció és az, hogy az olajvállalat több ezer dolgozója elhagyta az országot, az OPEC-tagállam olajkitermelését az elmúlt 70 év legalacsonyabb szintjére taszította. A Donald Trump amerikai elnök által hétfőn bejelentett szankciók pedig további terheket rónak az olajvállalatra.

Csütörtökön az Európai Unió egy nemzetközi csoportot állított fel, hogy a dél-amerikai nemzetekkel együttműködve segítsenek a venezuelai politikai válság megoldásában. Ezt Federica Mogherini, az EU kül és biztpoli főképviselője jelentette be az uniós külügyminiszterek bucharesti találkozóján.

„A nemzetközi kapcsolattartó csoport célja világos. Ahogy azt már mondtam, célja, hogy a venezuelaiak új választások által szabadon és demokratikus úton kifejezhessék akaratukat. Ez áll itt a papíron, feketén-fehéren, teljesen világos. Szóval nem mediációról van szó, és nem a párbeszéd kezdeményezéséről. Láttuk már olyan folyamatokat, amik csak az időnyerésre irányultak” – közölte Federica Mogherini EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini gazdasági és pénzügyi szankciókat, valamint utazási tilalom bevezetését is kilátásba helyezte, amennyiben nem sikerül megállapodni a venezuelai elnökkel.

Pablo Casado, a spanyol konzervatív Néppárt elnöke korábban már azt hangsúlyozta, az egyetlen megoldás az, ha a jelenlegi elnök azonnal távozik az ország éléről, és az európai országok elismerik Juan Guaido ideiglenes hatalmát. A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor sajtófőnöke közölte: Magyarország a spanyol néppárti álláspontot támogatja Venezuela ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!