2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Vélhetően visszaszökött Belgiumban Carles Puigdemont a rendőrség elől

A katalán rendőrség pénteken tovább folytatta a kutatást Carles Puigdemont, a régió volt elnöke után, akivel szemben elfogatóparancs van érvényben, miközben a politikus ügyvédje állítja, hogy már elhagyta Spanyolországot.

  • Vélhetően visszaszökött Belgiumban Carles Puigdemont a rendőrség elől

"Nem hiszek el semmit. Nem zárom ki, hogy még mindig Barcelonában van. Azt akarják, hogy higgyük el, hogy Belgiumban van. Amíg nincs bizonyítékunk, tovább fogjuk keresni" - fogalmazott Eduard Sallent rendőrfőnök sajtótájékoztatón Barcelonában.

A hét éve belgiumi emigrációban élő szeparatista politikus pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) által a fogadására meghirdetett barcelonai gyűlésen bukkant fel csütörtök reggel, ahol beszédet mondott az összegyűlt szimpatizánsoknak.

Korábbi bejelentése szerint azért tért vissza, hogy részt vegyen a katalán parlament ülésén, amelyen Salvador Illát, a májusi tartományi választásokon győztes Katalán Szocialista Párt (PSC) jelöltjét elnökké választották a képviselők.

Puigdemont azonban a gyűlésen elhangzott felszólalását követően eltűnt a rendőrség által több mint kétezerfősre becsült tömegben.

Gonzalo Boye, a politikus ügyvédje pénteken nyilatkozott arról, hogy Puigdemont már elhagyta Spanyolországot, és minden úgy alakult, ahogy azt előre eltervezte.

"Nem azért jött hogy feladja magát, azért jött hogy harcoljon" - mondta.

Hasonlóan nyilatkozott Jordi Turull, az Együtt Katalóniáért főtitkára is az RAC1 rádiónak azt állítva, hogy Puigdemont kedden érkezett inkognitóban Barcelonába, de már visszafele tart belgiumi lakhelyére.

A spanyol legfelsőbb bíróság jelentést kért a katalán rendőrségtől, valamint a belügyminisztériumtól a letartóztatásra irányuló rendőri akció részleteiről és a kudarc okairól.

A katalán rendőrfőnök elmondta: a hatóságok csütörtökön a "legmegfelelőbb pillanatra" vártak, hogy őrizetbe vegyék a volt elnököt, ám az események "eltértek a várttól". A rendőrök munkáját nehezítette, hogy a függetlenségi politikust közfunkciót betöltő személyek kísérték, és hatalmas tömeg vette körül a politikai gyűlésen, ahol megjelent.

"Igaz, hogy nem fogtuk el, és ezért felelősséggel tartozunk a letartóztatást elrendelő bírónak. Nehéz nap volt, de mindent beleadtunk"- jegyezte meg.

Megerősítette, hogy a katalán rendőrség két tagját őrizetbe vették, annak a gyanújával, hogy segédkeztek Puigdemont szökésében. Tettüket elítélendőnek és felelőtlennek minősítette, amely miatt "nem méltók az egyenruhára".

Joan Ignasi Elena, a katalán kormány belügyi tárcavezetője bírálta Carles Puigdemont volt elnököt, aki szerinte pozíciójához "nem méltó módon viselkedett", amelyre "senki sem számított".

Hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak egyszerre kellett biztosítani a parlamentben zajló elnökválasztást, kézben tartani az utcai megmozdulásokat és őrizetbe venni a volt elnököt.

Bejelentette: vizsgálat indul az események elemzésére és a felelősség megállapítására.

A legnagyobb spanyol ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke, Alberto Núnez Feijóo a miniszterelnök parlamenti beszámolóját követeli az ügyben, valamint a belügyminiszter és a titkosszolgálatokért felelős védelmi miniszter azonnali menesztését.

Carles Puigdemonttal szemben a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás, majd az annak nyomán elfogadott katalán függetlenségi nyilatkozat miatt emeltek vádat, eredetileg az alkotmányos rend ellen irányuló zendülés és közpénz hűtlen kezelése bűncselekményekben. Azonban a spanyol büntetőtörvénykönyv módosítását követően mára csak az utóbbi vádpont maradt érvényben.

A spanyol parlament idén május végén elfogadta a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényt. Csakhogy a spanyol legfelsőbb bíróság állásfoglalása szerint a törvényben nevesített kivételeket alkalmazni lehet a volt elnök esetére, ezért a belföldi elfogatóparancs érvényben maradt.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Jelenleg Németország megvédi a határait, azt csinálja, amit Magyarország 2015 óta tesz, ehhez képest az Európai Bizottság a nyáron kiszabott egy 200 millió eurós bírságot hazánkra, amelynek második felszólítása kedden fog lejárni. A témában vendégünk volt Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.
Ahonnan bejelentkezett kollégánk, az a terület hamarosan víz alatt lesz + videó

Ahonnan bejelentkezett kollégánk, az a terület hamarosan víz alatt lesz + videó

Magyarországon a pusztító árhullam, gyakorlatilag mindenki védekezik. Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Adorján Kira, a HírTV tudósítója számolt be a legfrissebb fejleményekről, majd kapcsoltuk Dóka Imrét, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá - közölte a Liga párt hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!