2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

Véglegesíti az úzvölgyi katonatemetőbeni törvénysértést a román kormány

A bukaresti kormány véglegesíteni fogja az Úzvölgyi Katonatemető erőszakos elfoglalását. A román védelmi miniszter ugyanis arra kéri a kormányt, hogy átvehesse a sírkert gondozását. Szerinte a sírkertben román katonák is nyugszanak, így minden országnak lehetővé kell tenni a halottairól való megemlékezést.

  • Véglegesíti az úzvölgyi katonatemetőbeni törvénysértést a román kormány

Az úzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét kéri a román kormánytól a védelmi tárca. Erről Gabriel Les védelmi miniszter tájéloztatta a román távirati irodával. A tárcavezető szerint a temető nemzetközi jellegének megőrzése miatt vennék át a temető gondozását, mivel ott román katonák is nyugszanak. A minisztérium minden országnak biztosítani fogja a jogot arra, hogy megemlékezzenek hőseiről - ígérte a miniszter. A román kormány ezzel a törvénytelenséget fogja törvényesíteni, az erőszakkal elfoglalt és ott jogtalanul felszentelt román hősi emlékművet és katonasírokat véglegesítve.

Június 6-án a szomszédos Báló megyből odaszállított tömeg erőszakkal foglalta el a temetőt. A temető körül élőláncot alkotó székelyeket köpködték, kővel dobálták és zászlórudakkal szurkálták, a székelykaput megrongálták és fakereszteket döntöttek ki. A székelyeket - testi épségük érdekében saját előljáróik vették rá arra, hogy távozzanak.

Azóta kiderült, hogy a provokációt a legmagasabb politikai szinten szervezhették. A temetőnél bukaresti futballszurkolók is feltűntek, akiknek a támadását a miniszterelnök bizalmasa, Sebastian Cucos volt csendőrvezető irányította.

Erdélyi magyar értékelések egybehangzóan arra mutatnak rá, hogy a szociáldemokrata kormány saját botrányairól akarta elterelni a figyelmet a magyar kártya elővételével, a soviniszta érzelmek felkorbácsolásával.

Áder János köztársasági elnök szombaton a csíksomlyói búcsún minősítette a történteket.

A köztársasági elnök azt is elmondta, hogy a temető átalakítása a hadisírok gondozásáról kötött román-magyar megállapodást is sérti.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!