2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A Sajdik 11:00

Külföld

Lelőtték az izraeli diákok feltételezett gyilkosait

Őrizetbe vétel közben lelőtték a zsidó diákok gyilkosságával gyanúsított két palesztint az izraeli biztonsági erők tagjai Hebronban. A nyár óta tartó gázai hadművelethez vezető merénylet elkövetőit búvóhelyükön akarták elfogni, de azok nem adták meg magukat. A két férfit azzal gyanúsították, hogy júniusban három izraeli tizenévest elraboltak egy buszmegállóból. A fiatalok holttestét három héttel később találták meg.

Az izraeli biztonsági szolgálat a ciszjordániai Hebronban razziázott. Az egyenruhások hónapok óta körözték azt a két palesztin férfit, aki júniusban elrabolt és megölt három izraeli diákot. Az elkövetők tartózkodási helyét a Hamasz elfogott tagjaitól szerezték meg. A terrorellenes csoport őrizetbe akarta venni a két férfit, de tűzharc tört ki, amelyben végeztek velük.

A júniusi gyilkosságra válaszul izraeli szélsőségesek felgyújtottak egy palesztin fiút, ezek az esetek vezettek végül a júliusi izraeli hadműveletekhez a Gázai övezetben. A palesztin fegyveresek ellen indított akciókban több mint 2100 palesztin halt meg, többségük civil, izraeli oldalon 67 katona és 7 civil vesztette életét.

Az izraeli légitámadásokban találat érte a Gázai övezet gyógyszergyárát is, a pusztítás nyomai a mai napig láthatók. „Ahogy kívülről is láthatják, közvetlenül minket vettek célba. Aknák miatt 90 ezer dollárnyi nyersanyagunk égett el, a gyár összeomlott. Az irodák, az elektromos rendszer, a tűzriasztó rendszer is megsemmisült” – mondja Marvan Al-Asztal, a közel-keleti gyógyszergyár tulajdonos-igazgatója.

A Hamasz radikális fegyveresei elleni izraeli légicsapások utáni helyreállítás költsége a Palesztin Hatóság szerint majdnem nyolcmilliárd dollárba kerül. Ez két és félszerese a palesztin GDP-nek. Az újjáépítésről szóló tárgyalásokon a norvég külügyminiszter több pénzt kért a palesztin hatóságnak az ENSZ-székházban az újjáépítésről szóló egyeztetések után.

„A palesztin gazdaság 2014 első felében recesszióba került, ez még a gázai erőszak és pusztítás előtt történt. Az ENSZ kapcsolattartó bizottsága felszólítja az adományozókat, növeljék részvételüket a pénzügyi szakadék eltüntetése érdekében” – fogalmazott Borge Brende norvég külügyminiszter.

Izrael kevesli a 250 megfigyelőt

A világszervezet közel-keleti megbízottja 250 nemzetközi megfigyelőt szeretne küldeni Gázába a munkálatok ellenőrzése érdekében. A jeruzsálemi vezetés szerint ez kevés, nem lehet így megakadályozni, hogy a terrorszervezetnek tartott Hamaszhoz jusson a támogatás.

„Több ezer emberre van szükség, mert ez hosszú ideig tartó felügyeletet jelent. Nemcsak a határátkelőkön, hanem az érintett területeken is biztosítani kell, hogy minden anyag, a beton, a cement, a vas megfelelően célba jusson, és Gáza újjáépítését szolgálja. Sok ember kell ehhez. A palesztin hatóság ennek a vezető szerve, ők vállalják a felelősséget. Mi természetesen segítünk, hogy a folyamat gyors és hatékony legyen” – nyilatkozta Cachi Hanegbi izraeli külügyminiszter-helyettes.

Az ötven napig tartó háború az izraeli oldalon is komoly anyagi veszteségeket okozott: 35 százalékkal esett vissza a nyári turistaforgalom.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Több ember meghalt és legalább egy tucatnyian megsérültek kedden az Iowa állambeli Greenfieldben egy tornádó miatt, s ezzel tovább emelkedett az Egyesült Államok déli és középső részén a májusban már nyolc emberéletet követelő forgószelek és heves viharok halálos áldozatainak száma - közölték a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!