2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Lelőtték az izraeli diákok feltételezett gyilkosait

Őrizetbe vétel közben lelőtték a zsidó diákok gyilkosságával gyanúsított két palesztint az izraeli biztonsági erők tagjai Hebronban. A nyár óta tartó gázai hadművelethez vezető merénylet elkövetőit búvóhelyükön akarták elfogni, de azok nem adták meg magukat. A két férfit azzal gyanúsították, hogy júniusban három izraeli tizenévest elraboltak egy buszmegállóból. A fiatalok holttestét három héttel később találták meg.

Az izraeli biztonsági szolgálat a ciszjordániai Hebronban razziázott. Az egyenruhások hónapok óta körözték azt a két palesztin férfit, aki júniusban elrabolt és megölt három izraeli diákot. Az elkövetők tartózkodási helyét a Hamasz elfogott tagjaitól szerezték meg. A terrorellenes csoport őrizetbe akarta venni a két férfit, de tűzharc tört ki, amelyben végeztek velük.

A júniusi gyilkosságra válaszul izraeli szélsőségesek felgyújtottak egy palesztin fiút, ezek az esetek vezettek végül a júliusi izraeli hadműveletekhez a Gázai övezetben. A palesztin fegyveresek ellen indított akciókban több mint 2100 palesztin halt meg, többségük civil, izraeli oldalon 67 katona és 7 civil vesztette életét.

Az izraeli légitámadásokban találat érte a Gázai övezet gyógyszergyárát is, a pusztítás nyomai a mai napig láthatók. „Ahogy kívülről is láthatják, közvetlenül minket vettek célba. Aknák miatt 90 ezer dollárnyi nyersanyagunk égett el, a gyár összeomlott. Az irodák, az elektromos rendszer, a tűzriasztó rendszer is megsemmisült” – mondja Marvan Al-Asztal, a közel-keleti gyógyszergyár tulajdonos-igazgatója.

A Hamasz radikális fegyveresei elleni izraeli légicsapások utáni helyreállítás költsége a Palesztin Hatóság szerint majdnem nyolcmilliárd dollárba kerül. Ez két és félszerese a palesztin GDP-nek. Az újjáépítésről szóló tárgyalásokon a norvég külügyminiszter több pénzt kért a palesztin hatóságnak az ENSZ-székházban az újjáépítésről szóló egyeztetések után.

„A palesztin gazdaság 2014 első felében recesszióba került, ez még a gázai erőszak és pusztítás előtt történt. Az ENSZ kapcsolattartó bizottsága felszólítja az adományozókat, növeljék részvételüket a pénzügyi szakadék eltüntetése érdekében” – fogalmazott Borge Brende norvég külügyminiszter.

Izrael kevesli a 250 megfigyelőt

A világszervezet közel-keleti megbízottja 250 nemzetközi megfigyelőt szeretne küldeni Gázába a munkálatok ellenőrzése érdekében. A jeruzsálemi vezetés szerint ez kevés, nem lehet így megakadályozni, hogy a terrorszervezetnek tartott Hamaszhoz jusson a támogatás.

„Több ezer emberre van szükség, mert ez hosszú ideig tartó felügyeletet jelent. Nemcsak a határátkelőkön, hanem az érintett területeken is biztosítani kell, hogy minden anyag, a beton, a cement, a vas megfelelően célba jusson, és Gáza újjáépítését szolgálja. Sok ember kell ehhez. A palesztin hatóság ennek a vezető szerve, ők vállalják a felelősséget. Mi természetesen segítünk, hogy a folyamat gyors és hatékony legyen” – nyilatkozta Cachi Hanegbi izraeli külügyminiszter-helyettes.

Az ötven napig tartó háború az izraeli oldalon is komoly anyagi veszteségeket okozott: 35 százalékkal esett vissza a nyári turistaforgalom.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!