2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Véget ért Melbourne csaknem négy hónapos zárlata

Szilvesztert idéző a hangulat.

  • Véget ért Melbourne csaknem négy hónapos zárlata

Az ausztráliai Victoria állam fővárosa 112 napig volt vesztegzárban a koronavírus-járvány miatt, időtartamát tekintve ez volt az egyik leghosszabb járványügyi zárlat a világon.

A 4,9 milliós város teljes területén július elején rendeltek el karantént, miután a fertőzöttek napi száma megközelítette a kétszázat. A szigorú korlátozások ellenére a napi esetszám augusztus elejére mintegy hétszázra nőtt, ezért Daniel Andrews Victoria állambeli miniszterelnök rendkívüli járványhelyzetet hirdetett a nagyvárosban, és az egész államban újabb korlátozásokat léptetett életbe, amelyek közül egyesek a világon a legszigorúbbak közé tartoztak.

Augusztus 2-ától a rendőrség fokozott jelenléte mellett vezették be az újabb szigorításokat Melbourne-ben. Éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, a város lakói legfeljebb öt kilométerre távolodhattak el saját otthonuktól, és naponta legfeljebb egy órán át sportolhattak otthonukon kívül.

Az elmúlt napokban némileg már enyhítettek a korlátozásokon, de kedd éjféltől az élet visszatért a normális kerékvágásba, megnyíltak az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok. Helyszíni jelentések szerint egyes szórakozóhelyeken szilvesztert idéző hangulat volt, visszaszámlálással köszöntötték az éjféli határidő lejártát, konfettit szórtak az ajtón örömujjongva betóduló emberek, bár még mindig legfeljebb húszan lehetnek egyszerre odabent.

Melbourne lakói számára maradt egyelőre a kiutazási korlátozás, legfeljebb 25 kilométerre távolodhatnak el a várostól, de várhatóan ezt is feloldják november 8-án. Egy háztartásból legfeljebb két felnőtt és két eltartott kereshet fel más háztartásokban élő barátokat és rokonokat.

Victoria államban hétfőn jelentették be, hogy az előző napon egyetlen újabb koronavírusos fertőzés és haláleset sem történt, amire a járvány első hullámának lecsengése, június 9. óta nem volt példa. Kedden se regisztráltak új fertőzöttet, szerdán pedig két újabb eset volt.

Ausztráliában eddig 27,5 ezer fertőzést regisztráltak, arányaiban sokkal kevesebbet, mint más fejlett országokban. Az elmúlt napon két ember halt bele a vírus okozta betegség szövődményeibe, és ezzel 907-re emelkedett a halálesetek száma, amelyek csaknem kilencven százaléka a második legnépesebb Victoria államban történt.

A járvány miatt az ausztrál gazdaság 7 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, ami a legnagyobb csökkenés volt 1959 óta, amikor elkezdték mérni a gazdaság teljesítményét. A munkanélküliség júliusban 22 éves csúcspontra, 7,5 százalékra emelkedett az üzleti élet leállása és a belső államközi határok lezárása miatt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!