2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Varsó provokációnak tekinti Putyin kijelentéseit Lengyelország határairól

Varsó provokációnak tekinti Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentéseit Lengyelország határairól, és határozottan visszautasítja őket - jelentette ki Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szombati sajtóértekezletén, miután találkozott Oroszország berendelt varsói nagykövetével.

  • Varsó provokációnak tekinti Putyin kijelentéseit Lengyelország határairól

Szergej Andrejev nagykövetet szombat délelőtt azonnali hatállyal kérették be a külügyminisztériumba Putyin "provokatív kijelentései" és Lengyelországgal szembeni fenyegetései, valamint amiatt, hogy az Oroszországi Föderáció "ellenséges lépéseket tesz Lengyelországgal és szövetségeseivel szemben" - közölte Jablonski.

Ezzel arra utalt, hogy Putyin elnök pénteken Nyugat-Ukrajnára vonatkozó "revansista tervek" előkészítésével vádolta meg Varsót, és "Sztálin ajándékának" nevezte azt, hogy Lengyelország a második világháború után kelet-németországi területeket kapott.

A "nagyon rövid" találkozón Jablonski ismertette a nagykövettel Varsó "határozott álláspontját". Lengyelország provokációnak, a helyzet eszkalálására tett kíséretnek tekinti Putyin "áltörténelmi fejtegetéseit", valamint az arra irányuló orosz kísérleteket is, hogy "megpróbálják tisztára mosni az olyan háborús bűnösöket, mint amilyen Sztálin volt, és mint amilyen most Putyin" - fogalmazott Jablonski.

Elítélte "a történelmi revízióra" tett orosz próbálkozásokat, valamint azt, hogy Moszkva - varsói megítélés szerint - "propagandista tevékenységéhez, hibrid hadviseléséhez" használja fel ezeket.

A találkozón - Jablonski beszámolója szerint - hangsúlyozta továbbá az államhatárok sérthetetlenségét, valamint hogy Lengyelország visszautasít minden határrevíziós kísérletet.

A miniszterhelyettes "nagyon idegesnek és ellenségesnek, a diplomáciai protokoll elveit felrúgónak" nevezte az orosz nagykövetnek a találkozón tanúsított magatartását. Ez "tükrözi az általa képviselt állam hozzáállását" - jegyezte meg. Úgy látta: Oroszország "diplomáciai eszközökkel semmilyen célt nem szándékozik elérni".

A tervezett válaszlépéseket tudakoló újságírói kérdésre Jablonski leszögezte: Lengyelország "mindig a nemzetközi joggal összhangban jár el". Jelezte: Varsó szövetségeseivel együtt "továbbra is nyomást gyakorol Oroszországra, hogy hagyjon fel agresszív magatartásával".

A találkozó után az orosz nagykövet újságíróknak nyilatkozva elmondta, a megbeszélés témája Lengyelországnak Ukrajnával és Oroszországgal szemben politikája volt. "Elutasítottam Lengyelország minden, Vlagyimir Putyinnal szembeni vádját, ezek teljesen alaptalanok" - jelentette ki.

"Az úgynevezett lengyel keleti területek történelmileg Oroszország területei, (...) és 1991 után Ukrajna és Fehéroroszország területévé váltak" - szögezte le, de hozzátette: Lengyelországnak nincsenek területi követelései, "ami alátámasztja azt, hogy ezek a lépések történelmileg megalapozottak voltak".

Arra a kérdésre, hogy lengyel területi követelések híján Putyin miért vádolta meg Lengyelországot Nyugat-Ukrajna megszállásának tervével, a nagykövet úgy válaszolt: Moszkva "így értelmezi Lengyelország jelenlegi politikáját ezekben az ügyekben".

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 6292-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5931-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európa szellemi megszállása zajlik

Európa szellemi megszállása zajlik

Miért kellene elfogadnunk, hogy vallási jelképet és politikai üzenetet nem lehet a focipályákon viselni, ám a „szivárványzászló” ott lehet?
A nap kérdése

A nap kérdése

Folytatódni fog a nyomásgyakorlás a háborúpárti nyugati politikusok részéről?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!