2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Várhelyi Olivér: Bosznia-Hercegovina esetében meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat

„Szerintem a következő bizottsági mandátum végére lehetnek már új tagállamok is akár” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Várhelyi Olivér. Az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa arról is beszélt, hogy egy teljes bizottsági cikluson át elhanyagolt téma volt az Európai Unió bővítése, ami nemcsak megállította, de vissza is vetette a Nyugat-Balkán előrehaladását.

  • Várhelyi Olivér: Bosznia-Hercegovina esetében meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat

A Magyar Nemzet interjút készített Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosával.

– Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében lett tagjelölt ország. Miben mutatott fel sikereket, hogy most megtörténhetett a bejelentés a bizottság részéről, miszerint ajánlani fogja a csatlakozási tárgyalások megkezdését? „Természetesen további előrelépésre van szükség az unióhoz való csatlakozáshoz” – fogalmazott a bizottság elnöke. Miben kell még fejlődnie az országnak?

– Az egész csatlakozási folyamat több lépcsőből áll. Most eljöhet a következő lépcső, ami a csatlakozási tárgyalások megkezdése. Nyilván az összes feltételnek, ami a csatlakozáshoz szükséges, a belépésre teljesülnie kell. De ahhoz, hogy a különböző lépcsőfokokon egy ország átjusson, megvan, miket kell teljesíteni. Bosznia-Hercegovina esetében is voltak ilyen feltételek. Tavaly decemberben egyértelmű üzenetet küldött az Európai Tanács, azaz az európai vezetők, hogy ha Bosznia-Hercegovina elér egy kritikus fejlődési szintet az uniós követelményekkel kapcsolatban, akkor hajlandóak arról dönteni, hogy megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások. 

Egyértelmű, hogy az a jogalkotási, politikai és végrehajtási munka, amit az új bosznia-hercegovinai politikai koalíció, politikai formáció letett az asztalra, már hozza azt a szintet, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. 

Elsősorban olyan régóta elhanyagolt területekről beszélünk, mint a jogállamiság, az igazságszolgáltatási reform, a küzdelem a korrupció ellen, küzdelem a pénzmosás ellen vagy a küzdelem a szervezett bűnözés ellen. Ezeken a területeken mind eljutottunk arra a szintre, hogy előrelépést tudunk felmutatni. Ez volt maga a javaslat, amit a bizottság tett. Az elnök asszony ön által idézett mondata az Európai Parlamentben azért is szólt úgy, hogy senki ne dőljön hátra. 

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

A fiatalokon úszhat el Joe Biden amerikai elnök második ciklusa – írta a Reuters. A hírügynökség által az Ipsossal közösen elvégzett kutatás szerint ugyanis Donald Trump folyamatosan növeli támogatottságát a harminc évesnél fiatalabb amerikaiak körében.
Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!