2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Várhelyi Olivér: A nyugat-balkáni régió országainak együtt kell működniük

A nyugat-balkáni régió akkor fejlődhet a leginkább, ha a térség országai egységesek és közös a céljuk - hangsúlyozta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja csütörtökön Belgrádban.

  • Várhelyi Olivér: A nyugat-balkáni régió országainak együtt kell működniük

A bővítési biztos nyugat-balkáni körútjának negyedik állomásán, a szerb fővárosban is ismertette azt a 9 milliárd euró összértékű befektetési tervet, amelyet az Európai Unió a térség gazdasági felzárkóztatására szánt. Emellett bemutatta és elemezte az Európai Bizottság Szerbiára vonatkozó országjelentését, és ismertette mindazokat a területeket, amelyeken Belgrádnak előrelépést kell elérnie annak érdekében, hogy folytatódhasson vagy felgyorsulhasson európai integrációja.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a nyugat-balkáni országok fővárosai közvetlen összeköttetésben legyenek egymással, vagyis az infrastrukturális projektek keretében meg kell oldani az autópályák és a vasutak fejlesztését. Mint mondta, támogatja az országok "mini Schengenre" vonatkozó elképzelését, vagyis azt a tervet, hogy a határokon a szállított árunak ne kelljen órákat várakoznia, és a munkavállalók is szabadon mozoghassanak Szerbia, Koszovó, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia között.

Várhelyi Olivér reményét fejezte ki, hogy az új szerb kormány elkötelezett lesz az európai integráció mellett, és akár még az idei évben megnyílhat egy újabb csatlakozási fejezet Szerbia és az Európai Unió között.

Aleksandar Vucic szerb államfő kiemelte, hogy Szerbia elfogadja a bírálatokat, amelyeket Brüsszel megfogalmazott, és igyekszik a jövőben javítani azokon a területeken, amelyeken az Európai Unió hiányosságokat talált. Ezek a hiányosságok az országjelentés szerint főként az igazságügyet, a jogállamiságot, valamint a szólás- és sajtószabadságot érintik.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!