2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Várhatóan több mint 150 afgán menedékkérőt kitoloncolhatnak Ausztriából

Várhatóan akár 154 afgán menedékkérőt is kitoloncolhatnak Ausztriából egy, az osztrák sajtóhoz nemrég eljuttatott lista szerint - adta hírül kedden az ORF televízió.

  • Várhatóan több mint 150 afgán menedékkérőt kitoloncolhatnak Ausztriából

A listán szereplő afgán menedékkérők között férfiak, nők és gyermekek is vannak; a legfiatalabb egy másfél éves kislány. Az esetek egy részében a kitoloncolást az Alkotmánybíróság határozata nélkül, haladéktalanul végre kell hajtani.

A kiutasítottak egyike a 21 éves Hossein K. , aki egy kórházban volt villanyszerelő-gyakornok; tanulmányi idejének több mint felét már letöltötte, oktatói szerint jó teljesítményt nyújtott; menedékkérelmét azonban a Közigazgatási Bíróság elutasította. Ő egyike azoknak, akiknek ügyében az Alkotmánybíróság még nem hozott ítéletet.

A tervek szerint az emberek egy részét Kabulba szállítják. Ausztria mindeddig nem támogatta, hogy kisgyermekes anyákat és 18 név alattiakat kitoloncoljanak háborús terülekekre. A Belügyminisztérium osztrák sajtónak adott tájékoztatása szerint most sem tervezik ilyen nagy létszámú csoport kitoloncolását. A gyermekeket és a betegeket felszállás előtt megvizsgálják, alkalmasak-e a hosszú út megtételére.

A NEOS, az Új Ausztria és Liberális Fórum emberjogi szóvivője, Stephanie Krisper az Afganisztánba történő kitoloncolások azonnali leállítását követelte.

A szeptember 29-én tartandó parlamenti választások, illetve az új kormány megalakulása után a kitoloncolással kapcsolatos szabályozás is változhat; az Osztrák Néppárt (ÖVP) például azt javasolja, hogy a menedékkérők a tanulmányi idejük alatt kapjanak tartózkodási engedélyt Ausztriában, ha pedig a későbbiekben menedékjogot is megkapják, maradhassanak az országban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Komment - Foci, művészet és politika + videó

Komment - Foci, művészet és politika + videó

Ma is négy vendéggel igyekeztünk a politikai témákat egy kicsit könnyedebb köntösben megvizsgálni és lendületes hangvételben megbeszélni a legfontosabbakat. Műsorvezető: Mászáros Nóra.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapássorozatot az orosz hadsereg olyan ukrajnai energetikai létesítményekre, amelyek a hadiipart szolgálják - jelentette be csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Legkevesebb harmincnégyen meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt a dél-indiai Tamilnádu államban, további több mint száz ember túlélte, hogy ivott a szóban forgó szeszből, de kórházba kellett szállítani őket - közölték csütörtökön hivatalos források.
Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra + videó

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra + videó

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!