2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 23:40

Külföld

Lehallgatás: korlátoznák a telefonhívások rögzítését

Változtatna az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség adatgyűjtésén az a tanácsadó testület, amelyet Barack Obama kért fel a szervezet felülvizsgálatára. A jövőben korlátoznák azt, hogy az ügynökség nagy tömegben rögzíteni tudja az amerikaiak telefonhívásait. Emellett jobban ellenőriznék, hogy milyen feltételekkel kémkednek a baráti országok vezetői ellen. Az Európai Parlament jelentéstervezete eközben garanciát kért Washingtontól arra, hogy a jövőben nem fogják lehallgatni az EU intézményeit.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség Angela Merkel német kancellár telefonját is lehallgatta. Az ilyen eseteket kívánja megelőzni az Európai Parlament, amely egy brit EP-képviselőt bízott meg az amerikai adatgyűjtés kivizsgálásával. A jelentéstervezetet tegnap mutatták be: a dokumentum többek között etikai kódex létrehozására szólítja fel Washingtont azért, hogy a jövőben ne kémkedjenek az EU intézményei után.

Az EP-ülésen meghallgatták Glenn Greenwald újságírót, aki korábban a világ elé tárta az Edward Snowden által kiszivárogtatott információkat. Greenwald szerint az emberek 2001. szeptember 11. óta most először érzik úgy, hogy saját kormányaik nagyobb veszélyt jelentenek a magánéletükre, mint a terroristák. „Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség és a hozzá teljesen lojális, szinte szolgaként viselkedő brit titkosszolgálat végső célja, hogy világszerte felszámolja az egyén magánszféráját” – mondta Greenwald.

A jelentéstervezetről az EP alapjogi bizottsága január végén, a parlament pedig februárban szavazhat majd.

Eközben Washingtonban nyilvánosságra hozták annak a tanácsadó testületnek a jelentését, amelyet Barack Obama amerikai elnök kért fel az NSA tevékenységének felülvizsgálatára. Az öttagú testület ajánlásai szerint korlátozni kellene az ügynökség képességét arra, hogy nagy tömegben rögzíteni tudja az amerikaiak telefonhívásait. „Az üzenet, amelyet a kormány és a nemzet küld az NSA-nak, egyértelmű: túl messzire mentél. Véget kell vetni az amerikaiakat érintő tömeges adatgyűjtésnek” – mondta Patrick Leahy szenátor.


Emellett a testület szerint jobban kellene ellenőrizni, hogy milyen feltételekkel kémkedik az ügynökség a baráti külföldi országok vezetői ellen. Ennek ellenére a kémprogramok közül csupán néhányat szüntetne meg a bizottság.

Barack Obama januárban közli majd, mely ajánlásokat kívánja átültetni a gyakorlatba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!