2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Csörte 20:20

Külföld

Vádat emeltek Michel Temer volt brazil elnök ellen, korrupció miatt

Vádat emeltek Michel Temer volt brazil elnök ellen, korrupció miatt. Az országot 2018 végéig vezető politikus kenőpénzt fogadott el egy húsfeldolgozó cégtől. Nem sokkal korábban egy másik korrupciós ügyben vették őrizetbe Temert, aki az ügyészség szerint államfőként valójában egy lefizetéseken alapuló bűnszervezetet irányított.

  • Vádat emeltek Michel Temer volt brazil elnök ellen, korrupció miatt

Michel Temer pályafutása csúcsán. A libanoni származású politikus 2016. augusztus 31-én tette le az esküt Brazília elnökeként, miután elődjét, Dilma Rousseffet korrupciós botrányai miatt leváltották.

Temer mandátuma 2018 végén lejárt, most pedig őt is utolérték a korrupciós vádak: ugyanabban a nagyszabású akcióban csaptak le rá a hatóságok, mint egy másik elődjére, Lula elnökre, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti.

Az Autómosó fedőnevű nyomozás során kiderült: kenőpénzért cserébe Temer elintézte bizonyos vállalatoknak, hogy ők nyerjék meg az állami atomerőmű-építő közbeszerzéseit. Az ügyészek úgy fogalmaztak: az elnök egy bűnszervezetet irányított.

Ha összehasonlítjuk a szerződéseket, amiket az érintett cég kötött az állami szervekkel, láthatjuk, hogy megnőtt a szerződések száma, amikor Michel Temer hivatalban volt. Igazolni lehet, hogy Michel Temernek befolyása volt ennek a cégnek a szerződéseire. Egyértelmű, hogy itt egy ma is működő bűnszervezet egyik ágáról van szó– vélekedett Fabiana Schneider, brazil szövetségi ügyész. 

Ebben az ügyben a múlt csütörtökön őrizetbe vették Temert. A jelenlegi elnök, Jair Bolsonaro szerint a letartóztatással igazolta, hogy betartja a kampányban tett ígéretét, amikor kíméletlen harcot indít a korrupció elleni harcban.

Ahogy mondtam, az igazságszolgáltatás mindenkire vonatkozik, és mindenki felelős a tetteiért– mondta Jair Bolsonaro brazil elnök. 

Temert aztán hétfőn szabadon engedték, de most egy másik korrupciós ügye eljutott a vádemelésig. Az ügyészség szerint 2017-ben az akkori államfő átszámítva több mint 36 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el egy húsipari cégtől, egy közvetítőn keresztül. Ezt biztonsági kamerás felvételek és két vádalkus vallomás támasztja alá. A politikai előnyökért fizető JBS egyébként a világ legnagyobb húsfeldolgozója; a botrány kirobbanása után számos cég és a brazil lakosság jelentős része bojkottot hirdetett a vállalat termékei ellen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!