2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

USA: Oroszország „bandita akciója” gátja a közeledésnek

Az ENSZ Biztonsági tanácsa sürgősséggel ült össze. Az amerikai ENSZ nagykövet szerint Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét.

  • USA: Oroszország „bandita akciója” gátja a közeledésnek

Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét – hangoztatta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén. A BT elutasította azt az orosz állítást, hogy Kijev sértette volna meg Oroszország szuverenitását.

Ahogy azt Trump elnök sokszor elmondta már az Egyesült Államok normális kapcsolatot üdvözölne Oroszországgal. De az ilyen bandita akciók, mint ez is folyamatosan lehetetlenné teszik ezt. Az Egyesült Államok fenn fogja tartani a Krímhez köthető szankciókat Oroszországgal szemben. A további hasonló orosz lépések csak rosszabbá teszik a helyzetet. Továbbra is alá fogják ásni Oroszország helyét a világban. Tovább fogja keseríteni Oroszország viszonyát az Egyesült Államokkal és más országokkal. És tovább fogja élezni a feszültséget Ukrajnával – hangoztatta Nikky Haley.

Az orosz ENSZ-nagykövethelyettes szerint azonban Ukrajna sértette meg országa szuverenitását. Mint ahogy azt mondtam ez az ENSZ kartájának és a nemzetközi normáknak a megsértése, köztük a 19-es cikkelyé a nemzetközi tengeri törvényekben 1962-ből, ami megállapítja a szomszédos nemzetek mozgásának jogát a térségekben és az Orosz Föderáció békés mozgását a fekete-tengeri régióban. Mi az ilyen lépéseket Oroszország szuverenitásának megsértéseként fogjuk fel. Ezek az illegális lépések késztették arra az orosz határőrséget, hogy erőt alkalmazzanak. Köszönhetően a mérsékletüknek és a nagyfokú hozzáértésüknek nem voltak áldozatok – mondta Dmitrij Poljanskij. 

Volodimir Yelcsenko, ukrán ENSZ-nagykövet további szankciók bevezetését sürgette és visszautasította az orosz vádakat. Az, hogy az oroszok az ukrán hajók általi határsértést kérik számon, szimpla hazugság, amit azért találtak ki, hogy cinikusan minden felelősséget áttoljanak az ukrán oldalra, tudatosan manipulálva a tényeket és figyelmen kívül hagyva a bizonyítékokat – nyilatkozta az ülésen.

Az ENSZ politikai vezetője, Rosemary Dicarlos szerint a szervezet nem tudja megerősíteni, hogy mi történt, ezért felkérte mindkét felet, hogy tartózkodjon a hasonló cselekményektől.

Keményen felszólítjuk az orosz föderációt és Ukrajnát, hogy tartózkodjanak az ilyen megosztó tevékenységektől és retorikától és emlékeztetjük mindkét felet ennek a helyzetnek a kezelésére, annak érdekében, hogy megelőzzék a súlyos eszkalálódást, ami előreláthatatlan következményekkel járhat – szögezte le Rosemary Dicarlos.

A Kercsi-szorosnál foglyul ejtett három ukrán hajó és legénysége azonnali szabadon bocsátására szólította a NATO-főtitkár Oroszországot, indokolatlannak minősítve az orosz katonai erő alkalmazását az Azovi-tengeren.

Minden NATO szövetséges Ukrajna terület integritásának és szuverenitásának teljes támogatását fejezte ki. Ezért felszólítjuk Oroszországot, hogy biztosítsa az ukrán kikötők akadálytalan elérését és a szabad közlekedést Ukrajnának az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosban– mondta Jens Stoltenberg a NATO főtitkára. Oroszország hétfő délután újra megnyitotta a Kercsi-szorost.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!