2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

USA: Oroszország „bandita akciója” gátja a közeledésnek

Az ENSZ Biztonsági tanácsa sürgősséggel ült össze. Az amerikai ENSZ nagykövet szerint Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét.

  • USA: Oroszország „bandita akciója” gátja a közeledésnek

Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét – hangoztatta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén. A BT elutasította azt az orosz állítást, hogy Kijev sértette volna meg Oroszország szuverenitását.

Ahogy azt Trump elnök sokszor elmondta már az Egyesült Államok normális kapcsolatot üdvözölne Oroszországgal. De az ilyen bandita akciók, mint ez is folyamatosan lehetetlenné teszik ezt. Az Egyesült Államok fenn fogja tartani a Krímhez köthető szankciókat Oroszországgal szemben. A további hasonló orosz lépések csak rosszabbá teszik a helyzetet. Továbbra is alá fogják ásni Oroszország helyét a világban. Tovább fogja keseríteni Oroszország viszonyát az Egyesült Államokkal és más országokkal. És tovább fogja élezni a feszültséget Ukrajnával – hangoztatta Nikky Haley.

Az orosz ENSZ-nagykövethelyettes szerint azonban Ukrajna sértette meg országa szuverenitását. Mint ahogy azt mondtam ez az ENSZ kartájának és a nemzetközi normáknak a megsértése, köztük a 19-es cikkelyé a nemzetközi tengeri törvényekben 1962-ből, ami megállapítja a szomszédos nemzetek mozgásának jogát a térségekben és az Orosz Föderáció békés mozgását a fekete-tengeri régióban. Mi az ilyen lépéseket Oroszország szuverenitásának megsértéseként fogjuk fel. Ezek az illegális lépések késztették arra az orosz határőrséget, hogy erőt alkalmazzanak. Köszönhetően a mérsékletüknek és a nagyfokú hozzáértésüknek nem voltak áldozatok – mondta Dmitrij Poljanskij. 

Volodimir Yelcsenko, ukrán ENSZ-nagykövet további szankciók bevezetését sürgette és visszautasította az orosz vádakat. Az, hogy az oroszok az ukrán hajók általi határsértést kérik számon, szimpla hazugság, amit azért találtak ki, hogy cinikusan minden felelősséget áttoljanak az ukrán oldalra, tudatosan manipulálva a tényeket és figyelmen kívül hagyva a bizonyítékokat – nyilatkozta az ülésen.

Az ENSZ politikai vezetője, Rosemary Dicarlos szerint a szervezet nem tudja megerősíteni, hogy mi történt, ezért felkérte mindkét felet, hogy tartózkodjon a hasonló cselekményektől.

Keményen felszólítjuk az orosz föderációt és Ukrajnát, hogy tartózkodjanak az ilyen megosztó tevékenységektől és retorikától és emlékeztetjük mindkét felet ennek a helyzetnek a kezelésére, annak érdekében, hogy megelőzzék a súlyos eszkalálódást, ami előreláthatatlan következményekkel járhat – szögezte le Rosemary Dicarlos.

A Kercsi-szorosnál foglyul ejtett három ukrán hajó és legénysége azonnali szabadon bocsátására szólította a NATO-főtitkár Oroszországot, indokolatlannak minősítve az orosz katonai erő alkalmazását az Azovi-tengeren.

Minden NATO szövetséges Ukrajna terület integritásának és szuverenitásának teljes támogatását fejezte ki. Ezért felszólítjuk Oroszországot, hogy biztosítsa az ukrán kikötők akadálytalan elérését és a szabad közlekedést Ukrajnának az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosban– mondta Jens Stoltenberg a NATO főtitkára. Oroszország hétfő délután újra megnyitotta a Kercsi-szorost.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ennyi volt

Ennyi volt

Több vagyon elleni és egyéb más bűncselekménnyel gyanúsítottak meg a szentendrei rendőrök egy 24 éves nőt. A bíróság letartóztatta.

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!