2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Üres kézzel távozott Brüsszelből Theresa May

Hír TV

2018. december 14., péntek 10:27, frissítve: péntek 14:29

Mindössze egy politikai nyilatkozatot kapott biztosítékként a brit miniszterelnök az Európai Unió vezetőitől a brexitre vonatkozóan az uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozóján.

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetői kijelentették: Nagy-Britannia csak addig és kizárólag átmeneti jelleggel marad a vámunió része, amíg a felek megállapodnak az ír-észak-ír határ-ellenőrzésének részleteiről. A Brexit-megállapodásról azonban nem tárgyalnak tovább az uniós vezetők, és elkezdik a felkészülést arra is, hogy a brit kilépés megállapodás nélküli lesz.

Újabb nap az uniós csúcstalálkozón, egy utolsó pillanatban megváltoztatott első napi forgatókönyv után. Az Európai Tanács elnöke a héten írta át a napirendet a brit miniszterelnök kedvéért, aki, miután elhalasztotta a brexit-megállapodásról szóló londoni parlamenti szavazást, azzal indult Brüsszelbe, hogy jogi biztosítékokat kér rá, hogy Nagy-Britannia csak legvégső megoldásként marad a vámunió része, azaz akkor, ha nem tudnak megállapodni az ír-északír határ ellenőrzésének részleteiben. A vámunió részeként ugyanis Nagy-Britannia továbbra is kötve lenne az uniós kereskedelem szabályaihoz, ez pedig a kilépés egyik legfontosabb oka volt.

A csütörtöki tanácskozáson végül egy politikai nyilatkozat jelentette a kompromisszumos megoldást. Az Európai Tanács elnöke kimondta: a vámunió csak az úgynevezett átmeneti időszak végéig lehet érvényben.

Az Európai Tanács hangsúlyozza, hogy a backstop egy biztonsági stratégia, amivel megelőzhetjük a kemény határt az Ír-szigeten, és egyben megtarthatjuk a közös piac függetlenségét. Az unió határozott elképzelése az, hogy a lehető leghamarabb kidolgozunk egy egyezményt a 2020 december 31-től kezdődő időszakra, hogy a backstop-ra már ne legyen szükség– mondta Donald Tusk a találkozó után.

Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor jelezte, a testület felkészül arra a lehetőségre is, hogy a brit parlament így sem fogadja el a Brexit-egyezményt és a szigetország megállapodás nélkül lép ki az unióból.

Szeretnénk, ha brit barátaink 4 héten belül tudatnák velünk, hogy mire számítanak, mert egy olyan vitában veszünk részt, ami sokszor kapkodós, pontatlan, mi pedig szeretnénk néhány pontosítást látni most már. Mivel nem ismerjük a huszonhetek és Nagy-Britannia közös álláspontját, az Európai Bizottság december 19-én nyilvánosságra hozza a megegyezés nélküli brexit esetére kidolgozott forgatókönyvét– jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Az unió soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja azt is meglebegtette: elképzelhető, hogy januárban, egy különleges brexit-csúcstalálkozót tartanak - igaz, akkor már Románia elnöksége alatt.