2024. 10. 08. Kedd Koppány napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Uniós biztos: az EU új migrációs és menekültügyi paktuma egy történelmi jelentőségű megállapodás

Az EU-ban a belső határellenőrzés visszaállításának ideiglenesnek, arányosnak kell lennie, csak végső eszközként szabad arra tekinteni, és csak a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén vezethető be - jelentette Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos hétfőn Strasbourgban.

  • Uniós biztos: az EU új migrációs és menekültügyi paktuma egy történelmi jelentőségű megállapodás

Az Európai Parlament a belső határellenőrzések visszaállításáról szóló plenáris vitájának a keretében az uniós biztos kiemelte: bár a tagállamoknak joguk van szigorú feltételek mellett ideiglenes határellenőrzéseket bevezetni, egyértelmű, hogy ezáltal a szabad mozgás aláásását kockáztatják. "Senki sem akar forgalmi dugókat a határ mentén, különösen nem a munkába igyekvő ingázók. Mindannyian meg akarjuk állítani a bűnözőket és a terroristákat. De nem akarjuk megállítani az utazást, a kereskedelmet és a turizmust. A szabad mozgás alapvető fontosságú polgáraink és vállalkozásaink számára" - hangoztatta.

Mint mondta, az uniós tagállamok belügyminisztereinek csütörtöki tanácskozásán az Európai Bizottság azt fogja szorgalmazni, hogy ebben az évben szüntessék meg az ellenőrzést a román és a bolgár szárazföldi határokon is.

Azt is elmondta, hogy új megbízatást, további hatásköröket és több erőforrást kap az Europol, az EU-n belüli rendőrségi együttműködés legfontosabb intézménye. Az Európai Bizottság új jogszabályokat fog javasolni a rendőrségi együttműködés és az információcsere fellendítésére, a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem fokozására.

Kiemelte, hogy a schengeni rendszer fenntartásához politikai vezetésre és felelősségvállalásra van szükség, ezért az EU létrehozta a Schengeni Tanácsot, amelynek keretében a miniszterek tanácskoznak és döntenek a határvédelmi a prioritásokról.

Johansson szerint a tagállamoknak olyan alternatív határvédelmi intézkedéseket kell előnyben részesíteniük, mint a közös járőrözés, a nyomozás, a közös rendőrőrsök. Ha pedig határellenőrzésekre kerül sor, akkor ezeknek a lehető legkisebb hatással kell lenniük a határokon átnyúló forgalomra, és figyelembe kell venniük a határ menti régiókban élő összes embert - hívta fel a figyelmet.

Az uniós biztos szerint az EU új migrációs és menekültügyi paktuma "egy olyan történelmi jelentőségű megállapodás, amely megmutatja a polgároknak, hogy a legnehezebb kihívásokat is lehet egységben kezelni". Most minden tagállam keményen dolgozik azon, hogy a paktumot 2026 közepére a gyakorlatba ültessék - tette hozzá.

Véleménye szerint a paktum elősegíti a határok védelmét és a migráció hatékony kezelését, és ennek eredményeként csökkenni fog a tagállamok igénye a belső határellenőrzések visszaállítása iránt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megpróbálta elfoglalni a kurszki atomerőművet az ukrán hadsereg

Megpróbálta elfoglalni a kurszki atomerőművet az ukrán hadsereg

A kurszki atomerőmű elfoglalását és aláaknázását tervezte az ukrán hadsereg - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője a FÁK-tagállamok biztonsági szervei és különleges szolgálatai vezetői tanácsának 55. asztanai ülésén. Beszédét hétfőn ismertették a szolgálat honlapján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Oroszország légibombákat dobott Herszonra

Oroszország légibombákat dobott Herszonra

Az orosz csapatok hétfő délelőtt irányított bombákat dobtak a dél-ukrajnai Herszon városára, aminek következtében az eddigi adatok szerint húszan sérültek meg - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon.
Most majd Brüsszel is megismerheti Magyar Péter igazi arcát + videó

Most majd Brüsszel is megismerheti Magyar Péter igazi arcát + videó

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője hétfőn arról számolt be közösségi oldalán, hogy az összes EP-képviselőt levélben és a lentebb látható videóval tájékoztatta „Magyar Péter mentelmi ügyéről, a botrányos viselkedéséről, és az általa elkövetett köztörvényes bűncselekményről”.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!