2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Uniós biztos: A járvány nem ért véget, további erőfeszítések szükségesek

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos pénteken az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek videóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány nem ért még véget, továbbra is ébernek kell maradni, folytatni kell a teszteléseket, valamint a fertőzéses esetek nyomon követését a közegészségügyi kockázatok elkerülése érdekében.

  • Uniós biztos: A járvány nem ért véget, további erőfeszítések szükségesek

A biztos - az Európai Betegség és Járványmegelőzési Központ előrejelzéseire utalva - elmondta, hogy a járvány első hulláma túl van a tetőzésen szinte minden tagállamban, azonban a második szakasz már a következő hetekben megkezdődhet. Fokozott ellenőrzésre van szükség tehát, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása.

Kiriákidész bejelentette azt is, hogy a tagállamok "túlnyomórészt" támogatják az Európai Bizottság azon elképzelését, hogy a testület koronavírus elleni, "hatékonynak tűnő" oltóanyagokat vásárolhasson előzetesen gyógyszeripari vállalatoktól, amelyet, az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznának. A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, azzal a megkötéssel, hogy a termelő biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.

Nő az esetszám a nyugat-balkáni országokban

Újra nagyobb számban nő a koronavírus-fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, aminek okát a járványügyi szakemberek a lazuló fegyelemben látják.

Szerbiában csütörtökről péntekre 12 031-ről 12 102-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az Aleksandar Vucic szerb elnök által vezetett Szerb Haladó Párt példáját követve mások is lemondták kampányrendezvényeiket a koronavírus-járvány veszélye miatt, míg az ellenzék inkább a június 21-i általános választások elhalasztását követeli.

Koszovóban egy nap alatt 1298-ról 1326-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Pristinában is megnőtt a fertőzöttek száma. A helyi közegészségügyi intézet vezetője szerint ez azért történt, mert május 4-én feloldották a legtöbb korlátozást, és az emberek tömeges rendezvényeket szerveztek, ahol nem tartották be az elővigyázatossági előírásokat.

Nem hosszabbítják tovább a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotot Észak-Macedóniában - jelentette be Sztevo Pendarovszki államfő. A szükségállapot megszűntével lehetővé válik a korábban április 12-tervezett, majd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott parlamenti választások megtartása.

Szlovénia szombattól újranyitja Olaszországgal közös határának több átkelőjét

Szlovénia szombattól újranyitja a Friuli-Venezia Giulia olasz tartománnyal közös határát, hétfőtől pedig az összes közös határátkelőhelyet - közölte a kormány pénteken.

A kabinet döntése szerint Olaszország június 15-től felkerül a járvány szempontjából biztonságos országok listájára, és az olasz állampolgárokra ugyanaz a rezsim vonatkozik majd, mint az osztrák vagy a magyar állampolgárokra, vagyis korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. A listán hétfőtől Montenegró is szerepel majd.

A válságkabinet pénteki jelentése szerint az elmúlt 24 órában kettővel, 1490-re nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban nem nőtt a fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a COVID-19 betegség következtében, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2249 maradt,

Ukrajnában második napja közelíti meg az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma a hétszázat, az ország egyik legfertőzöttebb területén, a fővárosban is gyorsult a fertőzés terjedése, emiatt a kijevi városvezetés a korlátozások szigorítására készül - közölte Volodimir Bondarenko, a főpolgármester tanácsadója.

Az országban péntekre egy nap alatt 683-mal 29 753-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 870-re emelkedett, míg a betegségből eddig 13 567-en gyógyultak meg, köztük 426-an az elmúlt napban.

Oroszország több tartományában még zajlik a járvány

Oroszország 85 régiója közül csak 21-ben nyugodt a járványhelyzet - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva pénteken.

"Értékelésünk szerint 21 régióban egyelőre meglehetősen nyugodt a helyzet. De a többiben a járvány tovább zajlik" - mondta a tárcavezető.

Oroszországban az elmúlt napon 8987-tel 511 423-ra emelkedett az igazolt COVID-19-fertőzöttek száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,8 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 35,8 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 548-cal 235 338-ra nőtt. A halálozások száma 183-mal 6715-re, a gyógyulásoké pedig 8220-szal 269 370-ra emelkedett.

Nagy-Britanniát megelőzve már India a negyedik legfertőzöttebb ország a világon: 297 ezer 535 lakosáról derült ki, hogy bizonyítottan koronavírus-fertőzött.

Ennél többen eddig csak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Oroszországban fertőződtek meg a kórtól.

Izraelben emelkedik az újonnan fertőzöttek száma

Izraelben folyamatosan emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, - április óta először - több mint 200-at diagnosztizáltak egy nap alatt, de a súlyos esetek száma egyelőre alig nőtt - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.

Indiában péntekre 24 óra alatt 396-an haltak meg a ragály miatt, ezzel 8 ezer 498-ra emelkedett a koronavírusos halálesetek száma - adta hírül az indiai egészségügyi minisztérium. A járvány azóta erősödik ismét, hogy a hatóságok enyhítettek a korlátozásokon: újranyithattak üzletek, bevásárlóközpontok, gyárak és vallási kegyhelyek.

Világszerte 7 514 559 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 421 458, a gyógyultaké pedig 3 540 696 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!