2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Ukrán kormányfő: Putyin a Szovjetuniót akarja feltámasztani

Kiújultak a harcok Doneck térségében az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták között, a tűzszüneti megállapodás ellenére. Vlagyimir Putyin közben Kínával és a közép-ázsiai országokkal erősítené a gazdasági kapcsolatokat, miután az Európai Unió újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot.

Kiújultak a harcok Doneck térségében az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták között, a tűzszüneti megállapodás ellenére. A felkelők a helyi repülőtérre tüzeltek, délután pedig füstöt láttak a légikikötő fölött. Az EBESZ közben közölte, hogy több mint 200, Moszkva szerint humanitárius segélyt szállító kamion lépte át az ukrán határt. Az ukrán hatóságok és a vöröskereszt megfigyelői egyetlen kamion rakományát sem ellenőrizhették. Az orosz elnök közben bejelentette, hogy az uniós szankciók miatt inkább Kínával és a közép-ázsiai országokkal erősítené a gazdasági kapcsolatokat.

Szeparatista lázadók gyülekeztek Doneckben: a harcosok nemrég szabadultak az ukrán fogságból egy fogolycsere keretében. A testükön sérülések láthatók – azt állítják, hogy fogva tartóik megverték és megkínozták őket. „Láthatja az arcomon, hogyan bántak velünk. Azt mondják, hogy mi is így bánunk a foglyainkkal, de én ezt kétlem” – mondta az egyik fogoly. Az Amnesty International jogvédő szervezet viszont nemrég azt állította, hogy mindkét szemben álló fél háborús bűnöket követ el a térségben.

Bár a múlt pénteki tűzszünet óta csak szórványos harcok vannak, az EU pénteken tovább szigorította az Oroszországgal szembeni szankciókat. A jövőben hat orosz energiaipari és hadiipari cég nem juthat finanszírozáshoz az európai pénzpiacokon. Korlátozták az orosz állami nagybankok kölcsönhöz jutását, és újabb személyeket tettek feketelistára. Hasonló szankciókról döntött az Egyesült Államok is.

Oroszország válaszul bejelentette: erősíteni kívánja a gazdasági kapcsolatokat Kínával és a közép-ázsiai országokkal. Emellett Pakisztánt és Indiát is bevonná szövetségükbe. Vlagyimir Putyin az EU-val szemben csak olyan válaszszankciókat tart lehetségesnek, amelyekkel nem ártanak saját gazdaságuknak. Egyúttal a békefolyamat meggátolásával vádolta a Nyugatot. „Nem is igazán értem, hogy mivel függnek össze a mostani szankciók. Talán valakiknek nem tetszett, hogy most egy békés forgatókönyv irányába mozdult el a folyamat. Ahogy már korábban is mondtam, nyugati partnereink sodorták Kijevet egy alkotmányellenes felkelésbe, támogatták a kelet-ukrajnai büntető hadműveletet, most pedig olyan lépéseket tesznek, amelyek lerombolják a békefolyamatot” – mondta Vlagyimir Putyin.

Kijev és a Nyugat viszont Oroszországot teszi felelőssé az erőszakért. Szerintük Moszkva katonailag támogatja a szeparatistákat, és orosz katonákkal próbálja elfoglalni Ukrajnát. „Számomra világos, hogy mi a végső célja Putyin elnöknek. Nem csak Donecket és Luhanszkot akarja elvenni, hanem egész Ukrajnát. Nem tudja elfogadni azt a tényt, hogy Ukrajna a nagy uniós család tagja lesz. Szeretné feltámasztani a Szovjetuniót” – vélekedett Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő.

Eközben péntek éjjel újabb orosz segélyszállító konvoj lépte át az ukrán határt. A több mint 300 teherautó állítólag gabonát, tésztát, cukrot, gyógyszert, áramfejlesztőket és takarókat szállít Kelet-Ukrajnába. A vámőrség szóvivője azt állította, hogy előzőleg átvizsgálták a járműveket. Az első ilyen konvoj augusztusban járt Kelet-Ukrajnában. Kijev akkor azzal vádolta Moszkvát, hogy valójában katonai célú szállítmányról van szó, helyszíni tudósítók azonban nem látták ennek jelét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!