2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Ukrán katonák agyonvertek egy férfit a kárpátaljai toborzóközpontban

Régóta nyilvánvaló, hogy a harctéri létszámproblémák miatt példátlanul erőszakos toborzás zajlik Ukrajnában. Most azonban halálos tragédia is történt – írja az Origo.

  • Ukrán katonák agyonvertek egy férfit a kárpátaljai toborzóközpontban

Halálosan bántalmaztak a toborzók egy hadköteles férfit nemrég Kárpátalján. Az üggyel kapcsolatban már Dmitro Lubinec ukrán ombudsman is kénytelen intézkedni, miután a bántalmazott férfi lánya hivatalos bejelentést tett a hivatalánál. Lubinec kapcsolódó nyilatkozatából és a helyi magyar sajtó híradásából kiderül, hogy Kárpátalján az elmúlt időszakban megnövekedett a toborzóközpontok képviselőinek jogellenes cselekményeivel kapcsolatos fellebbezések száma.

A konkrét halálesetről szóló bejelentés szerint 

a toborzóközpont alkalmazottai törvénytelenül vettek őrizetbe egy férfit – a bejelentő édesapját –, és olyan kegyetlenül bántalmazták, hogy belehalt.

Az ombudsman Telegram-csatornáján azt hangsúlyozta: az ügy „azonnali, átfogó és pártatlan vizsgálatot igényel. (…) Az ügy körülményeinek feltárása érdekében kérelmet küldtem a Legfőbb Ügyészséghez. Ha jogsértést észlelnek, követelni fogom a bűnös tisztviselők bíróság elé állítását, tekintet nélkül a beosztásukra és rangjukra. Helyre kell állítani az igazságosságot, és minden bűnöst meg kell büntetni!”.

Sorra derülnek ki az erőszakos túlkapások

A Mandiner azt írja: az incidens egy sor szabálytalanságra világít rá a toborzóközpont tevékenységében, ami megrendítette a közvélemény bizalmát. 

A tragédia már rendszerszinten világít rá a problémára, és arra, hogy okkal rendült meg a bizalom a toborzószervekben és más hivatalokban. A fronthelyzet súlyosbodásával Ukrajnában 

elszaporodtak a sorozásokkal kapcsolatos túlkapások, számos beszámoló és videó került nyilvánosságra a családjuk mellől, az ágyból vagy akár az utcáról, csecsemőt a karjában tartó férfiak erőszakos elhurcolásáról.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az ukrán hadsereg öngyilkos akcióba kezdett orosz területen, csak hogy további nyugati támogatást követelhessen Kijev. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak úgy fogalmazott: hatalmas véráldozat árán sem voltak képesek az ukránok Kurszknál a kitűzött célokat elérni;

elképesztő, milyen sok ukrán hal meg és elképesztő az anyagi kár is. 

Problémát jelent az is, hogy az országból elmenekült ukrán hadköteles férfiak – érthető okokból – nem hajlandóak hazatérni, és adott esetben feláldozni az életüket egy egyre nyilvánvalóbban értelmetlen háborúban.

A teljes cikket az Origo.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Folyamatosak a kitelepítések Ausztriában + videó

Folyamatosak a kitelepítések Ausztriában + videó

Az elmúlt napokban Bécsből egészen ijesztő árvízi felvételeket lehetett látni. Hogy javult-e, esetleg rosszabbodott-e a helyzet, arról az osztrák fővárosban tartózkodó kollégánk, Udvari Anna számolt be.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!