2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Újabb 1,5 milliárd eurós támogatást utalt el Ukrajnának az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság csütörtökön újabb 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) utolsó részleteként - közölte a brüsszeli testület.

  • Újabb 1,5 milliárd eurós támogatást utalt el Ukrajnának az Európai Bizottság

Így a teljes támogatás elérte a maximális 18 milliárd eurót, ami az eszköz történetének legnagyobb makroszintű pénzügyi támogatási művelete. Ezzel az eszközzel az EU stabil, kiszámítható és jelentős pénzügyi támogatással segítette Ukrajnát abban, hogy 2023-ig fedezze azonnali finanszírozási szükségleteit - írja az MTI.

A hitel formájában nyújtott támogatás célja az volt, hogy segítsenek Ukrajnának a bérek és nyugdíjak kifizetésében, valamint az alapvető közszolgáltatások, például a kórházak, iskolák és az áttelepített emberek lakhatásának fenntartásában. Lehetővé teszi továbbá Ukrajna számára a makrogazdasági stabilitás biztosítását és az Oroszország indította háborúban lerombolt infrastruktúra helyreállítását - áll a brüsszeli végrehajtó EU-testület közleményében.

A csütörtöki kifizetésre azt követően kerül sor, hogy a bizottság megállapította: Ukrajna sikeresen végrehajtotta a megállapított szakpolitikai feltételeket és eleget tett a jelentéstételi követelményeknek, amelyek célja a pénzeszközök átlátható és hatékony felhasználásának biztosítása.

"Ukrajna jelentős előrelépést ért el a makroszintű pénzügyi stabilitás fokozása terén a csőd- és fizetésképtelenségi keretrendszer javításával, valamint a jogállamiság megerősítése terén, például a Korrupcióellenes Ügyészség függetlenségének megerősítésével"

- olvasható a bizottság közleményében.

A bizottság üdvözölte, hogy Ukrajna növelte a jogi intézmények hatékonyságát például a korrupcióellenes hatóság vezetőjének kinevezése és a bírák kiválasztási folyamatának javítása által. A testület szerint Ukrajna jelentős előrelépéseket tett energiarendszerének javítása terén is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az összes MFA+ források folyósításával kapcsolatban elmondta: "Csütörtökön mobilizáltuk eurós makroszintű pénzügyi támogatás utolsó kifizetését, így az egész évre vonatkozó teljes hozzájárulás 18 milliárd euróra emelkedett. Mivel Ukrajnának továbbra is szembe kell néznie Oroszország brutális agressziós háborújával, továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát a gazdasági stabilitás, a reformok és az újjáépítés biztosításában. Ezért dolgozunk keményen azon, hogy megállapodásra jussunk az Ukrajnának jövő évtől 2027-ig nyújtandó 50 milliárd eurós támogatásról szóló javaslatunkról."

Nyitókép: The Telegraph

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!