2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Ukrajna Uniós csatlakozása negatívan hatna a többi tagállam mezőgazdaságára + videó

Hazánk szuverenitási kérdésként kezeli az ukrán gabona behozatalát- erről az agrárminiszter beszélt Brüsszelben. Nagy István kifejtette, éppen ezért a Nemzeti konzultációban is szerepet kapott az ukrán gabona kérdése.

  • Ukrajna Uniós csatlakozása negatívan hatna a többi tagállam mezőgazdaságára + videó

Ha Ukrajna csatlakozhat az Európai Unióhoz, akkor a többi tagállam mezőgazdasága hatalmas támogatástól esik el. A Budagabona Kft. ügyvezető igazgatója problémának nevezte, hogy a támogatásokat területi alapon osztják szét az Európai Unióban.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy van egy meghatározott méretű torta, és ennek a tortának a szeleteit az elmúlt évek során egy kicsit már átszerveztük, hogy melyik szelet az kié, meg hogy működik, de tudjuk azt, hogy mekkora. Na most körülbelül úgy tudnám mondani, hogy eddig a tortát 27 felé osztottuk, és most úgy fogjuk fölosztani, hogy lesz egy, aki megkapja a túlnyomó többségét, és az icike-picike maradék azzal, ami a többiekre jut - mondta Bidló Gábor, a Budagabona Ügyvezető igazgatója. 

Kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg az Európai Bizottság Magyarországot, Lengyelországot valamint Szlovákiát, amiért nemzeti hatáskörben tiltották meg az ukrán gabona beáramlását. Erről már az agrárminiszter beszélt Brüsszelben. Nagy István hozzátette - az uniós támogatások jelentős részét az Ukrajnában működő, nemzetközi nagy gazdaságok kapnák.

Ukrajnában ma az igazi nagy volumenű, mennyiségű termelést ma már nem az ukrán gazdák folytatják, hanem nyugat-európai, szaúd-arábiai nagy tőkebefektetők érdekeltségeiben állnak ezek a termelői vállalatok - nyilatkozta az agrárminiszter.

 Az 5 kelet-közép-európai tagállam mellett Ausztria is tiltakozik az ukrán gabona-dömping miatt. Az agrárminiszter kiemelte - Franciaország is aggodalmát fejezte ki az ukrán uniós csatlakozás miatt, mert az veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését.

Magyar oldalról szuverenitási kérdésnek tekintjük mindezt, ugyanis mi magunk kell, hogy eldönthessük, hogy milyen technológiával előállított növényeket, illetve élelmiszert akarunk termeszteni, illetve fogyasztani a saját hazánkban - magyarázta Nagy István.

Így az ukrán gabona kérdése a Nemzeti konzultációban is benne van, amit december 22-éig az érintettek kézhez kapnak.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!