2021. január 24.,
vasárnap, Timót napja

Újra sztrájkolnak a Ryan Airnél

Hír TV

2018. szeptember 26., szerda 18:28

Ismét sztrájkolnak a Ryanair dolgozói. Péntek 11 órától az ír fapados egyetlen gépe sem száll fel a német, olasz, spanyol, portugál, holland és belga repterekről. Összesen 190 járatot kellett törölni, a 30 ezer érintett utast sms-ben és emailben tájékoztatta a Ryanair.

A Ryanair repülőgépei a német repülőtereken várakoznak valószínűleg pénteken is, miután délelőtt 11 órától egyetlen gép sem száll fel a németországi szakszervezetek sztrájkja miatt.

„Betekintést nyerhettünk ennek az ír cégnek a hozzáállásába, abban a kérdésben, hogy alkalmazkodnia kell-e a német munkaügyi és szociális törvényekhez, és alkalmazkodnia kell-e a nemzeti alkotmányhoz vagy sem. És láthatólag nagyban eltér a mi értelmezésünk a Ryanair-étől” – mondja Katharina Wesenick, a VERDI nevű szakszervezet képviselője. 

A németekkel párhuzamosan Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Hollandiában és Belgiumban is sztrájkot hirdettek a dolgozói érdek-képviseletek.

A kontinens legnagyobb fapados légitársaságának Európa-szerte 190 járatot kellett törölnie, ez a pénteki forgalom 8 százaléka. Az összesen 30 ezer érintett utast sms-ben és emailben tájékoztatta a Ryanair. A dolgozókat az dühítette fel, hogy az ír légitársaság a külföldi dolgozóit is az Írországban érvényes törvények alapján alkalmazza, és nem tartja tiszteletben a hazájuk vonatkozó jogszabályait - így mindannyiukra az ír törvények, szerződési feltételek és adószabályok vonatkoznak.

A Ryanair vezére nemrég Brüsszelbe ment, hogy az Európai Bizottság illetékeseivel tárgyaljon az országonként eltérő szerződések bevezetéséről.

„A törvény tiszteletben tartása nem olyasmi, amiről a dolgozóknak alkudozniuk kellene. És nem olyasmi, amit későbbre lehet halasztani. A fogyasztók, a dolgozók és a cégek joggal várják el, hogy az EU-s szabályozásokat a gyakorlatban is alkalmazzák. És ezt a mai találkozón is egyértelművé tette a Bizottság” – mondta Margaritas Schinas az Európai Bizottság szóvivője. 

A Ryanair vezetése ezzel párhuzamosan közölte: álláspontja szerint a dolgozók azért léptek sztrájkba, mert a rivális légitársaságok erre hergelték őket.