2021. március 5.,
péntek, Adorján, Adrián napja

Újra lángokban áll Kalifornia

2019. október 30., szerda 12:49

Elérte Los Angeles városát is a Kaliforniát pusztító erdőtűz. A nyugati államban rendkívüli állapotot hirdettek, miután az erősödő szél miatt nehezen tudják megfékezni a lángokat. Eddig 200 ezer embert kellett evakuálni és legalább két és fél millióan maradtak áram nélkül.

A károkat méri fel a kaliforniai kormányzó azokon a területeken, amelyeken már végighaladt az egy hete tartó erdőtűz. A lángok hatalmas pusztítást végeztek, ezért Kalifornia egész területére rendkívüli állapotot hirdettek.

43 megyét érint a vörös riasztás Kaliforniában. Történelmi erősségű szél várható. Két nappal ezelőtt létrehoztunk egy állami szintű vészhelyzeti forgatókönyvet. Ez kiterjeszti a támogatást amit eddig Los Angelesre és az északi területekre alkalmaztunk

- fogalmazott a kormányzó.

Az erős szél miatt tovább erősödtek a lángok a hét elején, ezért 200 ezer embert kellett evakuálni és mintegy 80 ezer otthon továbbra is veszélyben van.

Hajnal három óta három telefonhívás érkezett. Az első kettő a tűzoltóktól érkezett. Közölték, hogy álljunk készen az evakuálásra. Az utolsó hívás pedig a rendőrségtől jött, hogy most azonnal hagyjuk el a házat

- mondta ez a helyi lakos.

A tűz olyan nagy, hogy még az űrből is látható. A lángok már elérték Los Angelest is. Olyan hírességeknek is el kellett hagynia az otthonát, mint a korábbi kormányzó Arnold Schwarzenegger, vagy az NBA sztár LeBron James. De leégett a Kaliforniai Egyetem nyolc épülete is.

A tűz terjedése miatt Amerika egyik legnagyobb szolgáltatója 2 és fél millió embernél lekapcsolta a villany és gázszolgáltatást, hogy megakadályozzák a sérült vezetékek lángra lobbanását. A helyszínen több mint 4000 tűzoltó próbálja eloltani a több mint 26 ezer hektáron terjedő tüzet.

Repülőinket arra használjuk, hogy feltérképezzük, mi a tűz növekedésének az oka. Szerencsére nincsenek polgári halálesetek. Az is meg kell vizsgálnunk, hogy vannak-e tűzoltó sérülések. Nagyon sokan kikerültek az otthonaikból, ez kellemetlenség számukra, de szükségszerű. A legfontosabb, hogy mindenki biztonságban legyen

- nyilatkozta a Los Angeles-i tűzoltóság szóvivője.

Most abban bíznak, hogy a szél csökkenésével könnyebben tudnak majd az oltással haladni és így sikerül megmenteni az értékes borbirtokokat, ahol eddig már 220 négyzetkilométernyi szőlő égett le.

HírTV