2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Újra lángokban áll Kalifornia

Elérte Los Angeles városát is a Kaliforniát pusztító erdőtűz. A nyugati államban rendkívüli állapotot hirdettek, miután az erősödő szél miatt nehezen tudják megfékezni a lángokat. Eddig 200 ezer embert kellett evakuálni és legalább két és fél millióan maradtak áram nélkül.

  • Újra lángokban áll Kalifornia

A károkat méri fel a kaliforniai kormányzó azokon a területeken, amelyeken már végighaladt az egy hete tartó erdőtűz. A lángok hatalmas pusztítást végeztek, ezért Kalifornia egész területére rendkívüli állapotot hirdettek.

43 megyét érint a vörös riasztás Kaliforniában. Történelmi erősségű szél várható. Két nappal ezelőtt létrehoztunk egy állami szintű vészhelyzeti forgatókönyvet. Ez kiterjeszti a támogatást amit eddig Los Angelesre és az északi területekre alkalmaztunk

- fogalmazott a kormányzó.

Az erős szél miatt tovább erősödtek a lángok a hét elején, ezért 200 ezer embert kellett evakuálni és mintegy 80 ezer otthon továbbra is veszélyben van.

Hajnal három óta három telefonhívás érkezett. Az első kettő a tűzoltóktól érkezett. Közölték, hogy álljunk készen az evakuálásra. Az utolsó hívás pedig a rendőrségtől jött, hogy most azonnal hagyjuk el a házat

- mondta ez a helyi lakos.

A tűz olyan nagy, hogy még az űrből is látható. A lángok már elérték Los Angelest is. Olyan hírességeknek is el kellett hagynia az otthonát, mint a korábbi kormányzó Arnold Schwarzenegger, vagy az NBA sztár LeBron James. De leégett a Kaliforniai Egyetem nyolc épülete is.

A tűz terjedése miatt Amerika egyik legnagyobb szolgáltatója 2 és fél millió embernél lekapcsolta a villany és gázszolgáltatást, hogy megakadályozzák a sérült vezetékek lángra lobbanását. A helyszínen több mint 4000 tűzoltó próbálja eloltani a több mint 26 ezer hektáron terjedő tüzet.

Repülőinket arra használjuk, hogy feltérképezzük, mi a tűz növekedésének az oka. Szerencsére nincsenek polgári halálesetek. Az is meg kell vizsgálnunk, hogy vannak-e tűzoltó sérülések. Nagyon sokan kikerültek az otthonaikból, ez kellemetlenség számukra, de szükségszerű. A legfontosabb, hogy mindenki biztonságban legyen

- nyilatkozta a Los Angeles-i tűzoltóság szóvivője.

Most abban bíznak, hogy a szél csökkenésével könnyebben tudnak majd az oltással haladni és így sikerül megmenteni az értékes borbirtokokat, ahol eddig már 220 négyzetkilométernyi szőlő égett le.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!