2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Újabb vizsgálatot indít az Európa Tanács Máltával szemben a Caruana Galizia-ügyben

Újabb vizsgálatot indít az Európa Tanács (ET) Máltával szemben a 2017-ben meggyilkolt máltai oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia ügyében, miután a múlt kedden államügyészi tisztségéről lemondó Charles Mercieca ügyvéd másnap csatlakozott a gyilkosság megrendelésével vádolt Yorgen Fenech üzletember védelmét ellátó jogi csapathoz.

  • Újabb vizsgálatot indít az Európa Tanács Máltával szemben a Caruana Galizia-ügyben

Pieter Omtzigt, a Caruana Galizia-ügyet az ET parlamenti közgyűlésének nevében nyomon követő holland törvényhozó a lépést "zavaró fejleménynek" minősítette. A Peter Grech máltai főügyésznek írt, hétfőn nyilvánosságra hozott levelében megjegyezte: Mercieca múlt kedden este váratlanul lemondott, majd szerda reggel már Fenech védőjeként jelent meg a bíróságon. Omtzigt szerint ez arra enged következtetni, hogy Mercieca kapcsolatban állt a vádlottal vagy a máltai főügyészi hivatal által foglalkoztatott jogi képviselőivel. A holland törvényhozó szerint jogosan merül fel a kérdés, hogy Mercieca megsértette-e a titoktartási kötelezettségét az eljárás során.

Omtzigt a levélben felhívja a figyelmet arra, hogy Mercieca mindössze kétéves jogi tapasztalattal bír, amelyet csakis a főügyészi hivatalban szerzett. A holland törvényhozó szerint emiatt "erős gyanúja" merül fel annak, hogy Fenech a főügyészi hivatalban való belső ismeretsége miatt alkalmazza Merciecát.

"Lelkiismeretlenségről árulkodna, és megbocsáthatatlan lenne a máltai hatóságok részéről, ha hagynák, hogy Mercieca úr hűtlensége aláássa ezt a rendkívül fontos esetet" - írta Omtzigt.

A meggyilkolt újságírónő családtagjai szerint Mercieca az üggyel kapcsolatos bizalmas adatokhoz férhetett hozzá, ezért vizsgálatot követelnek. Mercieca tagadta, hogy ügyészként dolgozott Caruana Galizia ügyén. Bár a kormány Mercieca lépését "érzéketlennek" minősítette, nem közölte, hogy tesz-e intézkedéseket az esettel kapcsolatban.

Caruana Galizia számos, magas pozícióban lévő politikai tisztségviselőket kompromittáló korrupciós ügyet derített fel, 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgép végzett vele. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír.

Fenech tagadta bűnösségét, és azt állította: információja van Keith Schembrinek, Joseph Muscat korábbi miniszterelnök kabinetfőnökének érintettségéről a bűncselekményben. Azt is mondta, hogy terhelő információkkal rendelkezik a Muscat-kormány több tagjáról is. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, és Konrad Mizzi korábbi idegenforgalmi miniszternek. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.

A számos nemzetközi korrupciós ügyet felvető, hírhedt Panama-papírok máltai iratait tanulmányozva Daphne Caruana Galizia nyilvánosságra hozta, hogy egy dubaji cég 2 millió eurót fizetett ki Schembrinek és Mizzinek meg nem nevezett szolgálatokért.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!