2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Újabb ukrán gépet lőttek le az oroszbarát szakadárok

A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője egy esti tévéműsorban azt mondta, a gépet feladata teljesítése közben érte a találat, ezért lezuhant. Hozzátette, a pilótáról nincs hír. Közben az ukrán hadsereg szerint a kormányerők elfoglalták a szakadároktól a Doneck közelében fekvő egyik várost. A szeparatisták viszont azt állítják, továbbra is ők ellenőrzik a települést. A harcokban az utóbbi egy nap alatt 34 civil és 9 ukrán katona halt meg. Közben Moszkvában ukrán zászlót tűztek ki az egyik Kreml közeli felhőkarcolóra, így akarták felhívni a figyelmet az ukrán helyzetre.

Több civil áldozata van annak a tüzérségi támadásnak, amelyben lakóházak rongálódtak meg a lázadók ellenőrzése alatt álló Doneck egyik külvárosában. Egy idős asszonyra csak a támadás után találtak rá az arra járók. Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szerint a szakadárok lőtték Makijivka lakóövezeteit és ipari létesítményeit. Az emberek pincékben találnak menedéket az ukrán erők és a Kijev által terroristának nevezett oroszbarát szakadárok közötti összecsapások elől. Többen kisgyerekükkel együtt várják a harcok végét.

Közben a kelet-ukrajnai Doneck közelében lévő Ilovajszk városát ellenőrzésük alá vonták az ukrán erők, de a felkelők is azt állítják, ők irányítják a várost. De halálos áldozatokat követelő harcok dúlnak Luhanszknál is. Összesen 10 keleti város visszafoglalásáért harcolnak az ukrán fegyveres erők az úgynevezett terrorellenes hadműveletek során. Április óta már több mint kétezren haltak meg.


Az ukrán kormányfő, Arszenyij Jacenyuk ezalatt a háborús területek helyreállításának költségeiről beszélt. Hidak, a vasúthálózat és erőművek rongálódtak meg. „Ukrajnát percenként szándékos milliós kár éri. Teljesen világos, hogy ezek az előre eltervezett akciók gazdaságilag megfojtanak bennünket. Oroszország rájött, hogy nem hrivnyamilliárdok, hanem dollármilliárdok kellenek Donbasz helyreállítására.”

Jacenyuk hozzátette, a Nemzetközi Valutaalap augusztus végén dönt az ukrán segélycsomag második, majdnem másfél milliárd dolláros részletéről. Az IMF egyébként több mint 6 százalékos gazdasági visszaesésre számít az országban.

Szerdán az orosz fővárosban ukrán zászlót tűztek ki az egyik felhőkarcolóra, hogy így hívják fel a figyelmet az Ukrajnában zajló harcokra. A moszkvai rendőrség szerint négyen másztak föl a sztálini terror alatt felhúzott épületre, őket őrizetbe is vették. A sárga-kék lobogót 3 óra elteltével ipari alpinistákkal vetették le.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Matteo Salvini: Baloldal és Soros György nélküli Európára van szükség

Matteo Salvini: Baloldal és Soros György nélküli Európára van szükség

Brüsszel felszabadítását hirdette meg a szocialistáktól és Soros Györgytől Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője az európai jobboldali erők Free Europe című találkozóján, mellyel elindította a jövőre esedékes európai parlamenti választások kampányát Firenzében vasárnap.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos veszteségeket szenvedett az ukrán haderő

Súlyos veszteségeket szenvedett az ukrán haderő

Két frontszakaszon két ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, a harcokban mintegy 815 ukrán katona esett el vagy sebesült meg az elmúlt nap folyamán - közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!