2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Újabb túszt fejezett le az Iszlám Állam

Újabb brit túszt öltek meg az Iszlám Állam fegyveresei. A lefejezést egy interneten közzétett videón jelentették be. A brit kormányfő kijelentette, hogy ha a felvétel valódi, akkor az a szervezet barbárságát igazolja.

Egy 47 éves férfi az újabb áldozata az Iszlám Államnak. Alan Henning lefejezését is videofelvételen közölte a szélsőséges szunnita szervezet. A terroristák az amerikai elnöknek üzennek, azt követelik, hogy állítsa le a légicsapásokat Szíria és Irak ellen, s azzal fenyegetőznek, hogy újabb túszt végeznek ki. A hadműveletekben Washington mellett több európai ország, Nagy-Britannia és Franciaország is részt vesz.

A férfi korábban taxisofőrként dolgozott Manchesterben, majd Szíriában egy szegélyszervezet munkatársaként ejtették túszul decemberben az Iszlám Állam fegyveresei. A kivégzés előtt a férfi felesége videoüzenetben kérte a terroristákat, engedjék szabadon a férjét.

Közleményben ítélte el a förtelmes gyilkosságnak nevezett lefejezést már a felvétel hitelességének ellenőrzése előtt David Cameron brit kormányfő.

Az amerikai elnök tanácsadója a felelősök bíróság elé állítását, az Iszlám Állam meggyengítését és állásaik megsemmisítését ígérte. „Ismerjük, láttuk és elemezzük a legújabb videót. Ha tényleg hiteles, az ismét az az Iszlám Állam brutalitását jelzi. Együtt érzünk a brit segélymunkás és a többi túsz családjával is” – közölte Lisa Monaco, az amerikai elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója.

Az ENSZ és az Európai Bizottság is elítélte az újabb lefejezést. „A Biztonsági Tanács tagjai határozottan elítélik Alan Henning szörnyű és gyáva meggyilkolását, amelyet a Iszlám Állam hajtott végre. Ez a bűncselekmény tragikus emlékeztető azokra a veszélyekre, amelyekkel a segélymunkások nap mint nap szembesülnek Szíriában. Ismét megmutatta az Iszlám Állam kegyetlenségét, amely több ezer szíriai és iraki megkínzásáért felelős” – mondta Maria Cristina Perceval, az ENSZ Biztonsági Tanácsa elnöke.

A világszervezet nemzetközi összefogást sürgetett az Iszlám Állam, azA n-Núszra Front és az Al-Kaidához köthető más szervezetek ellen. Henning a negyedik lefejezett nyugati túsz. Korábban két amerikai újságírót és egy brit segélymunkást végeztek ki a szervezet tagjai, akik Irakban és Szíriában jelentős területeket foglaltak el. Egy velük szövetséges algériai terrorszervezet nemrég egy francia turistát végzett ki hasonló módszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!