2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Újabb túsz megölésével fenyeget az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam egy jordániai pilóta megölését helyezte kilátásba, amennyiben Jordánia nem enged szabadon egy bebörtönzött iraki terroristanőt csütörtökön napnyugtáig. Az üzenetet állítólag az a japán újságíró olvasta fel, aki szintén a dzsihadisták fogságában van. A japán kormány közölte, ellenőrzik a hangüzenet hitelességét. Jordánia pedig azt jelentette be, biztosítékot kaptak az Iszlám Államtól arra, hogy a pilóta biztonságban van. Ammán egyébként hajlandó a fogolycserére, készek elengedni iraki foglyukat, ha a pilóta épségben kiszabadul.

Egyelőre minden csendes annál a török–szíriai határátkelőnél, ahol a tervek szerint foglyokat cserélhet Jordánia és az Iszlám Állam. A dzsihadista szervezet csütörtök napnyugtakor bonyolítaná le a cserét: a fogságukban lévő jordániai pilótát elengedik, ha Jordánia szabadon enged egy iraki terroristanőt. Ellenkező esetben megölik a pilótát és a fogságukban lévő másik túszt, egy japán újságírót.

Ammán közölte: abban az esetben kész szabadon bocsátani az iraki foglyot, ha épségben kiszabadul a pilóta. „A királyunk együttérzését fejezte ki nekem, én pedig közvetítettem neki a törzsünk szándékait. Ő nagyon gondosan elolvasta az írásos kérvényt a fiam megmentéséről, azután zsebre tette” – mondta a jordániai fogoly apja.

A dzsihadisták Jordániához intézett ultimátumát állítólag a japán újságíró olvasta fel a hangüzenetben. Arról egyelőre nincs hír, hogy őt is szabadon engedik-e a csere keretében. „Továbbra is gyűjtjük az információkat és elemezzük azokat. Mi a kormányban azon dolgozunk, hogy Mr. Goto mielőbb kiszabaduljon” – mondta a japán külügyminiszter.


A dzsihadisták múlt héten már megölték az egyik japán túszukat. Korábban 200 millió dolláros váltságdíjat követeltek a két fogoly elengedéséért, Japán ugyanis korábban ennyi pénzt ígért az Iszlám Állam elleni harc támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!