2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Újabb részletek az osztrák alkancellár tőrbe csalásáról

2019. május 23., csütörtök 12:43

Újabb részletek derültek ki az osztrák kormányválságot kirobbantó videóról. A Heinz-Christian Strachét lebuktató anyagot a készítő, egy német magánnyomozó egy millió euróért akarta korábban eladni, de nem talált rá vevőt. Erről a férfi korábbi főnöke számolt be egy osztrák tévéműsorban. Sacha Wandl beszélt arról is, hogy ő képezte ki Julian H.-t az ilyen fedett akciók lebonyolítására. A Strache elleni lejárató kampányt egy politikus szervezte meg és nagyjából 600 ezer eurót költöttek rá - tette hozzá.

Egyre több jel utal arra, hogy valóban egy bécsi ügyvéd és egy német magánnyomozó csalta tőrbe a lemondott alkancellárt. Az egyik osztrák hírportál már fotót is közzétett a cselszövőkről. A férfiak teljes nevét azonban még nem hozták nyilvánosságra. A lap szerint egy iráni születésű jogászról van szó, aki korábban az osztrák szociáldemokrata párthoz közel álló ügyvédi irodában dolgozott. Az is kiderült róla, hogy már 2015-ben is megpróbált eladni kompromittáló fotókat Heinz-Christian Stracheról. A bevándorlásellenes szabadságpárt ugyanis akkoriban kezdett igazán népszerűvé válni.

A bécsi ügyvéd ismertette össze a lemondott alkancellár bizalmasát egy orosz oligarcha, Igor Makarov állítólagos unokahúgával. A milliárdos jogi lépéseket készül tenni a nevével való visszaélés miatt. A botrány másik kulcsszereplője az a német magánnyomozó aki csalinak használta a nőt.

Julian H. egykori főnöke egy tévé műsorban beszélt a botrány részleteiről. Sascha Wandl azt nyilatkozta, hogy korábban ő képezte ki az ilyen fedett akciók lebonyolítására. Mint mondta: amint meglátta az ibizai videót azonnal felismerte korábbi munkatársát.

Wandl kifejtette: Julian H. 1 millió euróért akarta eladni a képsorokat, de ennyit senki nem fizetett érte. Hozzátette: a megbízás feltehetően egy politikustól érkezett és legalább 600 ezer eurót költöttek Strache átverésére. A videót leközlő Spiegel és a Süddeutsche Zeitung ennek ellenére azt állítja, nem fizettek a videóért.

A német magánnyomozónak egyébként priusza van és korábban ipari kémkedés miatt került a rendőrség látókörébe.

HírTV