2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Újabb rémisztő szavak hagyták el Macron száját + videó

Már Franciaország nukleáris fegyvereit is megemlítette a Le Parisien francia napilapnak adott interjújában Emmanuel Macron francia elnök a szombaton este. A szavakból ítélve, tényleg nagyon rövid idő választ el bennünket a harmadik világháborútól - mutatott rá a Magyar Nemzet. 

  • Újabb rémisztő szavak hagyták el Macron száját + videó

Emmanuel Macron francia elnök a szombaton este megjelent interjúban kijelentette, hogy „valamikor” szükség lehet a nyugati szárazföldi hadműveletekre Ukrajnában. A háborúpárti politikus a német és lengyel vezetőkkel való találkozás után adott interjút a Le Parisien francia napilapnak.

A Magyar Nemzet emlékeztetett, Macron a múlt hónapban nem volt hajlandó kizárni, hogy csapatokat telepítsenek Ukrajnába, amire Berlin és más európai partnerek szigorúan válaszoltak.

A francia elnök azóta sem mondott le az ötletéről, de hangsúlyozta, hogy a nyugati szövetségesek nem kezdeményeznek. 

Lehet, hogy valamikor – nem akarok, nem fogok kezdeményezni – a helyszínen kell végrehajtanunk műveleteket, bármi legyen is az, hogy szembeszálljunk az orosz erőkkel

 – mondta Macron a Le Parisiennek

Franciaország erőssége abban rejlik, hogy meg tudjuk csinálni

 – tette hozzá.

A francia elnök hozzátette, hogy Európa sok országa ezen a véleményen van, így például a balti országok, Csehország, sőt Lengyelország is. Németország a maga részéről azonban továbbra is elutasítja az ötletet, hogy nyugati csapatok vonuljanak be Ukrajnába.

Mint a francia média beszámolt róla, ez volt az egyik oka annak, hogy a francia elnök gyorsan Berlinbe akart utazni, hogy „megakadályozza a fennálló stratégiai nézeteltérésekről szóló vitát”.

Ezek (a különbségek) nem léteznek

 – mondta Macron az interjúban, és hozzátette:

Németország stratégiai kultúráját a nagy óvatosság, a be nem avatkozás és az atomfegyverektől való elhatárolódás jellemzi. Nagyon más, mint a francia modell, amely rendelkezik nukleáris fegyverekkel, s amely fenntartotta és megerősítette a hivatásos hadseregét.

Franciaország felkészül minden forgatókönyvre

Hiba lenne, ha nem tennénk meg. Meggyőződésem arról is, hogy e forgatókönyvek egy részében mindenki a saját (stratégiai kulturális) modellje szerint vállalhatná a felelősségét

 – jegyezte meg a francia elnök.

Macron, aki korábban azt mondta, hogy készen áll a tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert ezt felelősségének tekinti, hozzátette, nem szabad megijedni Putyin „félelemretorikájától”.

Nem egy nagyhatalommal állunk szemben. Oroszország egy nukleáris fegyverekkel rendelkező középhatalom, amelynek bruttó hazai terméke (GDP) sokkal alacsonyabb, mint Európáé, alacsonyabb, mint Németországé, Franciaországé

– hangsúlyozta Emmanuel Macron.

A francia elnök kijelentette az interjúban azt is, hogy nem fog gratulálni Putyinnak az oroszországi elnökválasztáson elért esetleges győzelméhez.

Macron háborús uszításai napról napra nyomon követhetők a médiában. A France2 francia köztelevíziónak és a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban a minap Macron úgy fogalmazott:

Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön.

A francia elnök azzal hergelte a közvéleményt, hogy jelezte: még mindig lehetőségként tekint arra, hogy NATO katonákat küldjön Ukrajnába. Emmanuel Macron ezt azután jelentette ki, hogy az ötlettől korábban elhatárolódtak a katonai szövetségesei.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!