2023. 10. 05. Csütörtök Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Csak csonthalom?

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Újabb összecsapások voltak Ciszjordániában

Legkevesebb három palesztin vesztette életét éjjel az izraeli hadsereg ciszjordániai éjszakai razziáján kitört tűzharcban - jelentette a helyi média hétfő reggel.

  • Újabb összecsapások voltak Ciszjordániában

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a halottak mellett többen súlyosan megsebesültek a Nablusz mellett, attól keletre található Balata menekülttáborban kitört fegyveres összetűzésben.

A palesztinok beszámolói szerint a 30 éves Fathi Rizek, a 24 éves Abdullah Abu Hamdan és a 34 éves Mohammed Zeiton vesztette életét az összecsapásban. Az izraeli hadsereg fegyverek után kutatott a razzián, és többek közt felrobbantott egy robbanóanyag-laboratóriumot, elkobzott különböző lőfegyvereket és letartóztatott öt palesztint.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja bejelentette, hogy az ő harcosaik vettek részt az izraeli katonákkal folytatott tűzharcban, s az egyik halott bizonyosan az ő szervezetükhöz tartozott. A katonák a menekülttáborban 25 házat kutattak át.

A palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg mesterlövészeket helyezett el házak tetején, akik megakadályozták a mentők bejutását, a sebesültek elszállítását. A több mint kétszáz katona és hetven katonai jármű segítségével végrehajtott akcióban felrobbantottak három üres házat és egy kávézót is.

A palesztin médiában arról is beszámoltak, hogy lerombolták a régóta körözött Abdullah Abu Salal palesztin titkosszolgálati tiszt otthonát is. Abu Salalt korábban négyszer próbáltak már letartóztatni sikertelenül.

A balatai összecsapások előtt néhány órával a Nablusztól délre fekvő Huvarában egy izraeli katona megsérült egy palesztin támadásban, egy autóból leadott lövésben, ahol a merénylő elmenekült a helyszínről.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára, Huszein Al-Sejk azzal vádolta Izraelt, hogy nyíltan háborút hirdetett a palesztinok ellen. "A megszálló kormány nyíltan hadat üzen a palesztinoknak megölésükkel, otthonuk lerombolásával, a telepekkel és a szent helyek megszentségtelenítésével. Ez a palesztinokat egységre kötelezi, és olyan politika kidolgozására, amellyel szembeszállhatnak ezzel az arroganciával és a veszélyes eszkalációval"- közölte Al-Sejk.

Izrael és a palesztinok között tavaly megnőtt a feszültség, idén Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban 19 ember halt meg, többen súlyosan megsérültek. Ez idő alatt legkevesebb 156 palesztin vesztette életét, közülük harminchatan a Gázai övezetben. Többségük támadások végrehajtása vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan civilek voltak, és több esetben vizsgálják haláluk körülményeit.

 

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

A mai Vezércikkben a meghívott vendégek karcos és határozott véleményt formáltak Brüsszel – az uniós pénzek feltételeivel kapcsolatos – üzengetéséről, a zuglói szocialista ingatlanbotrány új fejleményeiről, Karácsony Gergely gyenge magyarázkodásáról a gigászi BKV-prémiumok ügyében, továbbá az adatvédelmi szempontból aggályos fővárosi lakógyűlésről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!