2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Újabb országok vezettek be korlátozásokat a Kínából beutazókkal szemben

Újabb országok vezettek be beutazási korlátozásokat a Kínából érkezőkkel szemben a koronavírus-fertőzöttek számának kínai gyors növekedése miatt.

  • Újabb országok vezettek be korlátozásokat a Kínából beutazókkal szemben

Európában Olaszország után másodikként Spanyolország is bejelentette pénteken, hogy a Kínából érkezőknek koronavírustesztet kell végeztetniük, vagy teljes oltási sorral kell rendelkezniük a belépés előtt. Az intézkedés életbe lépésének pontos dátumáról később döntenek.

Az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést írt elő minden Kínából érkező utazóra. Az intézkedés január 5-én lép életbe, és minden 2 évnél idősebb beutazóra érvényes, aki Kínából érkezik, és az amerikai állampolgárokra is vonatkozik. Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, és azt a repülőgépre szállás előtt kell bemutatniuk.

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hétfőtől csak 24 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek be az országba a Kínából érkezők, csütörtöktől pedig minden Dél-Koreába érkezőre vonatkozik a kötelező negatív koronavírusteszt.

Japán is bejelentette, hogy hasonló korlátozásokat vezet be, és korlátozzák a Kínából a négy legnagyobb japán repülőtérre érkező gépek forgalmát.

Az Európai Unió is további intézkedéseket fontolgat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön még indokolatlannak nevezte a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetését. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa csütörtökön felszólította az tagállamokat: vizsgálják felül a nemzeti megfigyelő intézkedéseket és szükség esetén fokozzák ezeket.

Karl Lauterbach német egészségügy-miniszter Berlinben pénteken kijelentette, hogy nincs szükség kötelező tesztelésre, de készülnek a különböző variánsok monitorozására az európai repülőtereken. A miniszter egységesített európai intézkedéseket szorgalmazott.

Az izraeli egészségügy-minisztérium is bejelentette pénteken, hogy kötelezővé teszik a Covid-tesztet a Kínából érkező külföldi utasok számára. Kötelezik a külföldi légitársaságokat, hogy csak negatív koronavírusteszttel rendelkező külföldi utasokat vegyenek fel Kínából induló járataikra.

Malajzia közölte, hogy a nemzetközi repülőtereken lázat fognak mérni.

A kínai állami média bírálta a több kormány által is bevezetett korlátozó intézkedéseket. A Global Times című angol nyelvű napilap csütörtök este "alaptalannak" és "hátrányosan megkülönböztetőnek" nevezte ezeket, megjegyezve, hogy "a valódi céljuk a Kína által három éven át kifejtett Covid-ellenes erőfeszítések szabotálása" és "az ország rendszere elleni támadás".

Kína január 8-tól megszünteti a beutazók számára eddig kötelező karantént, de továbbra is kötelező a két napnál nem régebbi koronavírusteszt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója csütörtök este "érthetőnek" nevezte az egyes országok által meghozott korlátozó intézkedéseket, tekintettel arra, hogy Kínából nem érkezik széleskörű tájékoztatás.

A főigazgató szerint több információra van szükség ahhoz, hogy pontosan fel lehessen mérni a fertőzés kínai elterjedését, mielőtt a szervezet állást foglal a beutazáskor elrendelt tesztek kérdésében.

Kínában a korábbi korlátozások december 7-i eltörlése óta gyorsan nő a fertőzöttek száma. Csak december első három hetében hivatalosan meg nem erősített hazai becslések szerint 248 millió embert fertőzött meg a koronavírus.

 

 

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karikó Katalin átvette a Nobel-díjat + videó

Karikó Katalin átvette a Nobel-díjat + videó

Vasárnap adta át a svéd király a tudományos élet legnagyobb elismerését, a Nobel-díjat. Krausz Ferencen kívül Karikó Katalint is kitüntették Stockholmban. A HírTVélőben közvetítette a rangos ceremóniát.
Így vette át Krausz Ferenc a fizikai Nobel-díjat + videó

Így vette át Krausz Ferenc a fizikai Nobel-díjat + videó

Krausz Ferenc fizikus két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva vehette át az idén a fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!