2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Újabb ország ismerheti el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Hír TV

2018. október 16., kedd 08:57, frissítve: kedd 11:28

Ausztrália is hajlandó Izrael fővárosaként elismerni Jeruzsálemet. A bejelentéskor Scott Morrison miniszterelnök közölte, nem született még erről döntés, de az emellett szóló érvek meggyőzőek. Az ausztrál kormányfő hozzátette, továbbra is támogatja az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldását, a kérdésben pedig egyeztet az amerikai elnökkel.

Az Egyesült Államokat követheti Jeruzsálem kérdésében Ausztrália. A kontinensnyi ország kormányfője közölte: hajlandók Izrael fővárosaként elismerni a szent várost. Scott Morrison ugyanakkor hozzátette: még nem hoztak végleges döntést, ami mellett egyre több érv szól.

„Az első, amit szeretnék határozottan hangsúlyozni, hogy a kormány változatlanul elkötelezett egy kétállami megoldás mellett a Közel-Keleten, ahogy korábban mindig, és mindig ez lesz az ausztrál politika az izraeli–palesztin kérdéssel kapcsolatban” – mondta a kormányfő.

A közel-keleti béke egyik legnagyobb akadályát Jeruzsálem státusa jelenti. Az 1967-es háborúban megszállt keleti területet akarják a palesztinok leendő államuk fővárosának, ezt érzik veszélyben. Az Indonéziában tárgyaló palesztin külügyminiszter már bírálta az ausztrál bejelentést, mert szerintük azzal nemzetközi jogot, ENSZ határozatot sért a canberrai kormány.

„Ausztrália egy ilyen lépéssel kockáztatja a kereskedelmi és üzleti kapcsolatait a világ többi részével, különösen az arab és muszlim világgal. Remélem, Ausztrália megfontolja az álláspontját, mielőtt ilyen lépésre szánná magát választási célból” – mondta Riyad al-Maliki.

Szombaton időközi választást tartanak a sydneyi öböl egyik körzetében, ahol sok zsidó szavazóra számít a kormányzó Liberális Párt vezette jobbközép szövetség. A kormányfőnek a volt izraeli nagykövet javasolta, hogy változtasson a zsidó állammal kapcsolatos politikáján.

Indonézia, a világ legnépesebb muszlim országa szerint biztonsági kockázatot jelentene, ha elismernék Jeruzsálemet fővárosként.

„Ausztráliának tiszteletben kell tartania a palesztin–izraeli békefolyamatot, a két állami megoldás szerint, és ne tegyen olyan lépéseket, amely a világ békéjét és biztonságát veszélyezteti” – mondta Retno Marsudi, indonéz külügyminiszter.

Donald Trump az ENSZ határozatokkal ellentétben tavaly decemberben jelentette be, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Az Egyesült Államokon kívül eddig Guatemala döntött a nagykövetség átköltöztetése mellett, a szintén latin-amerikai Paraguay pedig közölte, hogy jövő májusig megnyitja diplomáciai képviseletét.