2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Újabb merényletektől tartanak Sri Lankán

2019. április 29., hétfő 12:29

Újabb merényleteket terveznek a terroristák Sri Lankán - erre készülnek a hatóságok. A rendőrség információ alapján a szélsőségesek kisteherautókkal akarják elkövetni a támadásokat, katonáknak álcázva magukat. A szigetország keleti részén reggel 8 órakor feloldották a kijárási tilalmat. A teljes arcot elfedő ruházatot viszont betiltották, mivel az akadályozta az emberek azonosítását.

Több tucatnyian gyűltek össze a Srí Lanka-i Negomboban, hogy a húsvétvasárnapi terrorakció áldozatira emlékezzenek.

A fővárostól 30 kilométerrel északra fekvő város katolikus Szent Sebestyén-templomában hajtott végre az egyik öngyilkos merénylő robbantásos támadást. A terrorista besétált a hívőkkel teli templomba, és nem sokkal később működésbe hozta a pokolgépet.

A merényletek óta szinte csak a biztonsági erőket lehetett látni az utcákon. A hatóságok hétfőn reggel 8 órakor feloldották a kijárási tilalmat a szigetország keleti részén. A lakosok többsége ismét visszatérhetett a munkahelyére. A rendőrség, a hadsereggel és magán biztonsági őrségekkel közösen szigorú ellenőrzéseket végzett a közhivatalok bejáratánál. 

A húsvétvasárnapi merényletek óta 10 ezer katona teljesít szolgálatot az utcákon. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak a terroristák után. Eddig már 150 embert vettek őrizetbe. A biztonsági erők több nagyszabású razziát tartottak amelyek során robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat, Iszlám államos egyenruhákat és zászlókat foglaltak le. A hatóságok  azonban azt gyanítják, hogy a szélsőségesek kisteherautókkal újabb merényletekre készülnek, és katonai egyenruhával próbálhatják álcázni magukat.

A merényletsorozatért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, de a hatóságok szerint az egyik helyi radikális iszlamista csoport áll a véres akciók hátterében. A főváros környéki régiót az elmúlt egy hétben több száz muszlim hagyta el a bosszútól tartva.

Hír TV