2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Újabb megállapodás nélkül járt le az orosz-ukrán gabonaszerződés

Az utolsó, ukrán gabonát szállító hajó már elérte Isztambult, egy új megegyezésig pedig minden további szállítmány az ukrajnai kikötőkben ragadhat. A megállapodás újraindításának kulcsfigurája ismét Erdogan török elnök lehet, aki rövidesen Ankarában fogadja Vlagyimir Putyint.

  • Újabb megállapodás nélkül járt le az orosz-ukrán gabonaszerződés

"A fekete-tengeri gabonamegállapodást felfüggesztettük. Ahogy az elnök mondta, július 17-én a véget ér a szerződés." - mondta a Kreml szóvivője.

Az utolsó ukrán gabonát szállító hajó hétfőn érte el az isztambuli kikötőt. A török zászló alatt hajózó teherjármű hosszú ideig az utolsó lehet. A megállapodás felfüggesztése miatt Brüsszel külügyi és biztonságpolitikai főképviselője éles kritikát fogalmazott meg Moszkvával szemben.

"Mi megteszünk mindent, hogy az ukrajnai gabonát elérhetővé tegyük azok számára, akik azt eszik. És Oroszországot kell hibáztatnom ezért a döntésért. Teljesen indokolatlan, fegyvert kovácsolnak az emberek éhségéből." - mondta Ioshef Borrell.

Az ukrajnai búza hiánya gyorsan éhezéshez vezethet Afrika északi részén. A belharcokkal küzdő térségbe több százezer tonnányi gabonát szállított Ukrajna az elmúlt években.

A helyzet megoldásának kulcsa ahogy legutóbb, úgy most is Erdogan elnök lehet. A török kormányfő pedig be is jelentette, hogy rövidesen egyeztetni fog Putyin elnökkel.

Az orosz-ukrán gabonamegállapodás újraindításához azonban könnyen lehet, hogy az Európai Unióra is szükség lesz: Moszkva az orosz gabonára és műtrágyára kivetett szankciók feloldását kérheti a szerződésért cserébe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fegyveres túszszabadítás volt Rosztovban

Fegyveres túszszabadítás volt Rosztovban

Rendőrkommandó bevetése vetett véget egy terrorizmusért elítélt rabok által elkövetett túszejtésnek egy előzetes letartóztatási központban Rosztov-na-Donu városban, a bűnözőket "likvidálták" - közölte vasárnap az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) sajtószolgálata.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!