2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 21:55

Külföld

Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Menj a magyar parlamentbe, ott beszélj ilyeneket! Túl sok jogot kaptál itt eddig is! Menj Magyarországra! – ordította teli torokból a hisztérikus kirohanásairól ismert Diana Sosoaca az RMDSZ képviselőjének.

  • Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Újabb magyarellenes kirohanás történt a román parlamentben – számolt be róla a Magyar Nemzet. Ismét Diana Sosoaca, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) színeiben szenátori mandátumot szerzett, majd S. O. S. Romania néven pártot alapított politikus volt a főszerepben, aki üvöltve igyekezett megzavarni Turos Lórándnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátorának felszólalását a román nemzeti ünnep alkalmából tartott ülésen.

Menj a magyar parlamentbe, ott beszélj ilyeneket! Túl sok jogot kaptál itt eddig is! Menj Magyarországra! 

– ordította teli torokból a hisztérikus kirohanásairól ismert Sosoaca a Krónika erdélyi portál beszámolója szerint. 

A politikus egyebek mellett azt is üvöltötte, hogy „december 1-je Romániáé”, és azt, hogy „elmagyarosítottátok a románokat, gúnyt űztetek a románok sírjaiból”.

Turos Lóránd beszédében elmondta: 1918. december elseje fordulópont volt az erdélyi magyar közösség számára, mivel többségi nemzetből kisebbségi közösségé vált. A magyar politikus kiemelte a nemzeti, kulturális, oktatási jogok fontosságát felismerő gyulafehérvári határozat jelentőségét. – Mi hiszünk a békés és építő együttélésben, de meggyőződésünk, hogy ezt csakis kölcsönös tiszteletadás mellett lehet elérni – mondta.

Egy hétfőn közölt felmérés szerint a 2019-es, első úzvölgyi temetőgyalázásban főszerepet játszó AUR mellett Diana Sosoaca pártja, az S. O. S. Romania is átlépheti az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az  AUR-nak az utóbbi hónapokban több alkalommal húszszázalékos támogatottságot mértek a közvélemény-kutató cégek. Ezúttal 19,5 százalékkal áll a harmadik helyen, csupán fél százalékkal a kisebbik kományzó formáció, a Nemzeti Liberális Párt mögött. Az adatok szerint Sososaca új pártja hatszázalékos eredménnyel jutna be a törvényhozásba. A listát továbbra is magabiztosan vezetik a szociáldemokraták (harminc százalék), az RMDSZ 4,9 százalékon áll.

Borítókép: Szélsőséges román szervezet vonul az Úz völgyében (Fotó: Maszol/Borsi Balázs)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar győzelem Dél-Korea ellen

Magyar győzelem Dél-Korea ellen

A magyar jégkorong-válogatott remek játékkal, 6-2-re győzte le a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság keddi játéknapján, így két forduló után százszázalékos.
Napjainkban a film politika, vagy művészet? + videó

Napjainkban a film politika, vagy művészet? + videó

123 évvel ezelőtt mutatták be az első, már önálló filmnek számító magyar mozgóképet, A tánczot. Ennek apropóján minden évben április 30-án tartjuk a magyar film napját. A legutóbb bemutatott magyar film pedig a Most vagy soha! A téma kapcsán vendégünk volt Káel Csaba filmügyi kormánybiztos. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!