2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Újabb lépés a nagykoalíció felé

Hír TV

2017. december 1., péntek 14:11, frissítve: péntek 17:55

Hamarosan megkezdődnek a nagykoalíciós tárgyalások Németországban a volt kormánykoalíció tagjai, a kereszténydemokrata–keresztényszociális pártszövetség és a szociáldemokraták között. Csütörtök este a német államfő a rezidenciáján fogadta Angela Merkelt, Horst Seehofert és Martin Schulzot, hogy rábírja őket a politikai patthelyzet feloldására.

Fütty és kiabálás fogadta, igaz messziről, az államfői rezidenciára érkező kancellárt és szövetségesét, a bajor CSU elnökét. Hasonló fogadtatásban volt része a szociáldemokrata vezetőnek is. Nagy a nyomás rajtuk: Merkel nem tudott megegyezni a szabaddemokratákkal és a Zöldekkel, így az úgynevezett Jamaica-koalíció helyett a lehetséges három forgatókönyv az előre hozott választás, a kisebbségi kormányzás vagy a nagykoalíció folytatása maradt. Azonban a német politikai rendszerben elvárt kormányzati stabilitást csak ez utóbbi tudná megteremteni.

„Az a tény, hogy ma mi megerősítettük, hogy készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat a szociáldemokratákkal, azt mutatja, hogy komoly célunk a koalíció megkötése” – mondta Klaus Schueler, a CDU pártigazgatója.

A SPD már a szeptember 24-i választás után kőbe véste, hogy a következő ciklust ellenzékben tölti, nem vesz részt Merkelékkel egy újabb nagykoalícióban, mert abban kisebbik kormánypártként elvesztette markáns baloldali arculatát, és ezzel szavazóinak egy részét is.

A politikai patthelyzet és a német államfő nyomására azonban Martin Schulz megenyhült: pénteken már késznek mutatkozott az egyezkedésre, de előbb a hétfői elnökségi ülésen kér erre felhatalmazást a pártjától.

„A konzervatív–szociáldemokrata kormány megalakítása nem automatikus. Van időnk, és minden opciót alaposan át fogunk beszélni a pártelnökséggel” – mondta Martin Schulz, az SPD elnöke.

A német lapok értékelése szerint Angela Merkel a politikai túlélésért küzd, ezért mindenképpen kényszerű kompromisszumokra kényszerül. A szociáldemokraták pedig a kormányzati szerepvállalásért programváltást fognak követelni az oktatás, az egészségügy és a bevándorlás terén.

Idén már nem lesz új kormánya Németországnak – számolt be a Hír TV berlini tudósítója:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!