2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Újabb lépés a megállapodás nélküli brexit irányába

Nagy többséggel elutasította a brit alsóház Theresa May módosított brexit-alkuját. A londoni parlament így ma már arról szavaz, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból. Ha a törvényhozók azt is elutasítják, csütörtökön a brexit elhalasztásáról voksolhatnak.

  • Újabb lépés a megállapodás nélküli brexit irányába

391 szavazattal, 242 ellenében a brit alsóház elutasította a módosított brexit-alkut. A kilépési tervezet januári bukása után ezzel Theresa May másodszorra szenvedett elsöprő vereséget a londoni parlamentben.

„Mélységesen sajnálom, a Ház ma esti döntését. Továbbra is hiszek abban, hogy a legjobb lehetősége az Egyesült Királyságnak, ha rendezett módon, megállapodással hagyja el az Európai Uniót, és abban, hogy a kialkudott egyezmény a legjobb, és az egyetlen lehetséges egyezmény” – mondta a brit miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette, kedd este benyújtja a rendezetlen kilépésről szóló indítványt, erről a parlament szerdán szavazhat. Ha ezt is elutasítják, akkor csütörtökön arról tartanak voksolást, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a brexit elhalasztását.

Theresa May és az Európai Bizottság egyezményét a Westminster korábban azért utasította el, mert az abba foglalt ír–északír tartalékmegoldás miatt fennállt a lehetősége, hogy a szigetország bizonytalan ideig a vámunióban maradhat. A kormányfő ennek módosításáról tárgyalt az EU-val az elmúlt hónapban, ám a törvényhozók többsége szerint az új tervezet nem szüntette meg a kötelék fennmaradásának kockázatát.

Az ellenzéki vezető, Jeremy Corbyn a vereségre úgy reagált: a miniszterelnök ideje lejárt.

„A kormány ismét elsöprő vereséget szenvedett. Így el kell fogadniuk most már, hogy az ő alkujuk, az ő javaslatuk, amit a miniszterelnök terjesztett be, nyilvánvalóan halott, és nem élvezi az alsóház támogatását. Az pedig egyértelmű, hogy a rendezetlen kilépést is le kell venni a napirendről, ezt már többször elmondtuk, és újra elmondjuk. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök tudja, hogy egy ilyen rendezetlen kilépés mit okozna a brit gazdasággal, továbbra is ezzel fenyeget bennünket” – mondta a Munkáspárt elnöke.

Jeremy Corbyn hangsúlyozta, itt az ideje, hogy általános választásokat írjanak ki, ahol a brit polgárok dönthetnek arról, hogy kit szeretnének kormányon látni.

Az Európai Tanács elnöke, Dunald Tusk kijelentette: az EU mindent megtett, hogy megállapodjon az Egyesült Királysággal. Véleménye szerint, amennyiben van megoldás a kialakult patthelyzetre, azt egyedül London tudja megtalálni. Az EU mindenesetre felkészül a britek rendezetlen kilépésére.

Vámmentes lesz a brit import zöme

A brit kormány szerdai bejelentése szerint vámmentes lesz a brit import zöme akkor is, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

A külkereskedelmi minisztérium által nyilvánosságra hozott intézkedési terv 12 hónapra szól, és célja az esetleges megállapodás nélküli brexit üzleti és fogyasztói költséghatásainak minimalizálása.

Az átmeneti vámpolitikai csomag alapján a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén a külföldről érkező termékek 87 százaléka lesz vámmentes, az importérték alapján számolva.

Az ismertetés szerint a fennmaradó 13 százaléknyi importértékre különböző vámtételek elegye lépne érvénybe, és ez elsősorban a marha-, a bárány-, a sertés- és a baromfihús-termékeket, valamint egyes tejtermékeket érintene. Ennek célja a brit mezőgazdasági termelők támogatása.

A tervezet kiemeli, hogy az átmeneti időszakban a brit kormány semmiféle ellenőrzést és vámot nem alkalmazna az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!