2024. 07. 23. Kedd Lenke napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Újabb kubai rakétaválság elé nézünk?

A fokozódó feszültséget jól érzékelteti a helyzetről készült és mellékelt fotó, ahol orosz tengerészgyalogosok a Kubába látogató orosz haditengerészeti különítményhez tartozó orosz atom-tengeralattjáró, a Kazan tetején állva figyelik a kanadai HMCS Margaret Brooke-ot, a Kanadai Királyi Haditengerészet (RCN) második Harry DeWolf-osztályú tengeri járőrhajóját a havannai kikötőbe érkezéskor 2024. június 14-én.

  • Újabb kubai rakétaválság elé nézünk?

Kuba tisztában van azzal, hogy az amerikai USS Helena tengeralattjáró az ország felségvizein tartózkodik. Ugyanakkor a kubai hatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy az ilyen látogatások csak meghívás alapján történhetnek.

Tájékoztattak bennünket, de nem szeretjük a hívatlan tengeri jelenlétet a területünkön – írta az X-en Carlos Fernandez de Cossío Dominguez, a köztársaság külügyminiszter-helyettese.

Tudtunk a jelenlétükről, mert az évek óta követett eljárásoknak megfelelően az USA előre tájékoztatott minket. De nyilvánvalóan nem tetszik nekünk, hogy egy ilyen hajó jelen van a területünkön és áthalad a vizeinken, amely egy olyan hatalomhoz tartozik, amely hivatalos és gyakorlati szempontból ellenséges politikát folytat Kubával szemben – mondta el a tisztviselő a cubaminrex.cu tudósítása szerint.

A haditengerészeti látogatások egy országba általában meghívás eredményeként történnek, és ez nem így van. A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy területünk egy részének egy idegen hatalom általi, a kubai nép akarata ellenére történő megszállása illegális és elfogadhatatlan. Ez egy törvénytelen katonai megszállás, és ez az, ami a különbséget jelenti – tette hozzá.

Orosz hadihajóflotta érkezett a kubai vizekre szerdán a tervezett karibi hadgyakorlatot megelőzően. Megfigyelők szerint a lépés legfontosabb célja a hatalom demonstrálása az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás miatti növekvő feszültség közepette.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!